Det svenske forskningsinstituttet Swerea KIMAB er nå igang med å se på hva som påvirker rørets levetid.
Instituttet driver med forskning og problemløsning på materialer. Ifølge Swerea KIMBAB er instituttet ett av Europas ledende innenfor metalliska materialer med spisskompetanse på blant annet komponentegenskaper og materialanalyser, inkludfert kompetanse rundt korrosjon og korrosjonsbeskyttelse.

Sykehus, spa og hotell er blant de steder hvor det stor aktsomhet og må være ekstra nøye med å holde legionellabakterier borte fra vannet i vannledningssystemene.

Derfor har det blitt populært å installere små klordioksidgeneratorer. Dette er fordi klordioksid fjerner legionella mer effektivt enn andre desinfeksjonsmidler som vanlig klor eller chloramine. Klordioksid dreper også klorresistent virus som Cryptosporidium og Giardia, og forhindrer også dannelse av biofilm på innsiden av rørene.

Samtidig, rapporteres det at klordioksid er mer aggressive enn klor og chloramine i plastrør laget av polyetylen, polypropylen og polybuten. Sannsynligvis på grunn av at klordioksid kan forstyrre stabilisatoren i plasten.

- Det hender at plastrør går i stykker uten at man vet hvorfor. Det finnes ulike rykter om at det kan skyldes restsyre igjen i rørene, eller for dårlig service, eller at det er noe feil på råvarene i plasten. Man ingen vet sikkert, sier Karin Jacobson, seniorforsker ved Swerea KIMAB til det svenske magasinet Energi & Miljö.

Hun er nå igang med å søke forskningsmidler og EU-midler for å lansere et nytt prosjekt sammen med legionellaforskere i Tsjekkia. Forskergruppen ved Swerea KIMAB ønsker å analysere vannrør som brukes i et virkelig miljø, gjerne i så mye som 8-10 år, og supplere dette med laboratorietester.

Spørsmål som skal stilles er, for eksempel; gjør temperatur eller pH-verdi noen forskjell, er noen plast mer holdbare enn andre, og hvis det spiller ingen rolle hvilken type klor som brukes og i hvilken konsentrasjon.

- Mange ønsker å bruke klordioksid fordi den er effektiv og relativt enkel å installere. Men kanskje er det ikke bør brukes i alle typer plastrør. Alt som er virusdrepende påvirker plastmaterialet, men på ulike måter, sier hun.

Mange tilfeller av legionellautbrudd har blusset opp i Frankrike etter at vannledningsnettet brøt sammen, antagelig på grunn av korriderte plastrør.

Hvis det skyldes klordioksid er for tidlig å si, men i Frankrike forsøker man nå å begrense bruken av klordioksid. Det er i dagens situasjon ingen offisiell statistikk over hvor mange vannledningsnett som er brutt sammen, og hva som kan ha forårsaket dette.

At kunnskapen om dette er så dårlig, er et økende problem, fordi plastrør i stadig større grad erstatter metallrør i vannforsyningssystemer. Det blir også mer vanlig med en blanding av metall og plast rør.

Det finnes materialer som tåler klordioksid og andre antibakterielle kjemikalier. For eksempel benyttes ofte fluorplast i industrien, men materialet er for dyrt til bruk i vannrør.

- Vi vet en hel del om plastkorrosjon i for eksempel treforedlingsindustrien hvor det ofte blir høye konsentrasjoner. Dette er det forsket på i 30 år. Dette kan vi ra nytte av nå som vi skal igang med å se på hva som skjer med plastrør som er i kontakt med det samme kjemiske middelet, om enn med 10 000 ganger lavere konsentrasjoner, sier Karin Jacobson til Energi & Miljö i Sverige.

SI DIN MENING HER: