I forbindelse en fagartikkel han har skrevet for VVS-Forum.no som publiseres her i morgen, viser han til en undersøkelse fra Deutsche Bank, at driftskostnadene for en LEED-sertifisert bygning ca. 8–9 prosent lavere enn kostnadene i en vanlig bygning. 

- Dette er sterke argumenter for en bærekraftig bygningsutforming, sier Lütz til VVS-Forum.

Han viser til at bygninger er en av de største kildene for CO2-utslipp, begynte den europeiske miljøpolitikken å fokusere på dem ved starten av det nye årtusenet. EU og de tilhørende nasjonale myndighetene er blitt en viktig drivkraft for større bærekraft i eiendomsbransjen.

- I henhold til Kyoto-avtalen, som ble signert av alle medlemslandene i EU, ble EUs direktiv om bygningers energiytelse (EPBD 2002) utgangspunktet for alle målinger som er foretatt for å redusere energiforbruket i bygninger på europeisk og nasjonalt nivå. Dette direktivet trådte i kraft i 2002, sier han.

- Et sertifiseringssystem brukes som et verktøy til å vurdere bærekraften i en bygning. Et sertifikat tildeles hvis en bygning oppfyller alle kriteriene for bærekraftig utforming. I tillegg definerer systemene standardene for grønne bygninger og konkrete retningslinjer for utviklere, investorer og brukere. Det er fortsatt ingen felles standard i Europa, så eiere og eiendomsutviklere kan velge mellom ulike sertifiseringssystemer, først og fremt det britiske BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment), LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) som kommer fra USA og DGNB, sertifikatet fra det tyske rådet for bærekraftige bygninger, sier Lütz.

I artikkelen skriver han at siden 1996 har over 6 000 bygninger mottatt LEED-sertifisering bare i USA (per april 2011). Dette høye tallet viser hvor viktig området er. Oppgangen i sertifiseringstall er på den ene siden et resultat av lovgivning, og på den andre siden skyldes det at stadig flere investorer og eiere begynner å innse fordelene med bærekraftige bygninger. Det er enklere å leie ut og videreselge eiendommer, og leietakerne og driftsselskapene får også fordeler fordi driftskostnadene og de løpende kostnadene er betydelig lavere.

Les hele FAGARTIKKELEN på VVS-Forum.no - Rollen til byggeledelse og byggautomasjon.

Les også Energieffektivisering i hoteller

Har du Tips til VVS-Forum?

GI DIN KOMMENTAR HER: