Med nedsenket tilt-enheter vil det norske bølgekraftselskapet Langlee trekke energi fra bølgene utenfor kysten av Ålesund. Ideen er å konvertere bølgebevegelse inn i et hydraulisk trykk som kan drive en generator.

Konseptet er allerede med hell testet i et stort bølgebassenget ved Senter for utvikling av bølgekraft ved Aalborg Universitet og nå skal industriselskapet Aker Solutions bygge en prototype.

Totalt vil Langlee Wave Power med bygging og testing av anlegget bruke 45 millioner kroner.

Anlegget er konstruert for å fungere best i moderate bølgehøyde på 2-6 meter og helst i kombinasjon med offshore vindkraft. Dette gjør at byggekostnadene reduseres ved å være delt for nettverkstilgang og service.

Hele konstruksjonen er basert på, ifølge Langlee Wave Power, kjent offshore teknologi. For eksempel vil anlegget holdes på plass av samme måte som oljerigger. Bølgekraftverket må være plassert slik at den ligger i samme retning som den dominerende bølgeretningen. Det vil derfor ikke kunne snu hvis bølgene endre retning.

Bassenget ved Aalborg Universitet har også bidratt til test av et danskutviklet konsept kalt Wave Piston. Prinsippet her er ganske likt det norske, men i motsetning til en tiltenhet, er platene samlet her, så de kjører frem og tilbake, og dermed bygger opp et trykk.

Søndag ble Poseidon 37 - et pilotanlegg, som både utnytter både vind- og bølgeenergi satt i drift, og skal testes ut de neste seks månedene. Det ligger utenfor Loland.

- Vi forventer at vindmøllene vil stå for 25-40 prosent av energiproduksjonen. Og når vi kan spare en stor del av utgiftene til offshore-fundamenter blir økonomien sterkt forbedret, sier prosjektleder og ingeniør Donald Kohler fra selskapet Floating Power Plant, som utvikler anlegget.

Poseidon har vært forsket på siden 1990-årene.

En annen type bølgekraftverk det forskes på er å benytte skip som lader batterier. Da slipper man både feste til havbunnen og kabler til land. Kabler utgjør en stor del av kostnader ved bølgekraftverk. Pådriver for dette er Andre Sharon ved Boston i USA.

Andre Sharon ser for seg at skipene seiler til et passende sted hvor de ankrer opp, inntil batteriene er ladet. Deretter seiler det tilbake til land og leverer strøm fra batteriene.

Et 50 meter langt skip skal hente bølgekraft via bøyer som er festet til roterende stenger på skipets sider. Mekaniske overføringer skal dermed drive en generator. Det er meningen at batteriene må ha en kapasitet på rundt 20 megawatt timer, og Andre Sharon tror at et skip må ligge 20 timer til sjøs for å oppnå full opplading.

Han forventer at hvert skip vil være i stand til å generere strøm til en pris på $ 0,15 per kilowatt time, noe som tilsvarer ca. 0,77 øre.

Svenskene på sin side vil skape verdens største bølgekraftanlæg på 100 MW.

I Gøteborg blir et nytt konsept for bølgekraft testet i en 50 meter lang vanntank i en kjeller ved Chalmers University of Technology. Det er troen på at enorme slanger på havoverflaten vil gi betydelige mengder energi.

Svenskenes drøm å skape verdens største bølgekraftverk av enorme havslanger.

Havslangen skal ha et inntak i den ene enden, hvor vann og luft blir presset inn når slangens hode dykker under vann på grunn av bølgene. Fordi slangen har stor fleksibilitet blir luft og vann trykket gjennom røret og ender i en generator som produserer elektrisitet.

Svenskene ser for seg å bygge et 100 MW bølgekraftverk, hvor 16 rørledninger med en lengde på 400 meter er koblet sammen. Dette vil gjøre bølgekraftstasjonen til den største av sitt slag i verden.

Svenske Daniel Ehrnberg oppfant konseptet i forbindelse med sitt eksamensprosjekt på avdelingen for fysikk ved Gøteborgs universitet for seks år siden. De reelle forsøkene skal være i gang før årsskiftet.

SI DIN MENING OM BØLGEKRAFT HER: