For å tilfredsstille kravet om passivhusstandard kreves en god bygningskropp, og meget energieffektive tekniske installasjoner. Passivhus er et viktig bidrag for å løse de globale klimautfordringene.

Arnstadutvalget foreslår i en rapport datert 23.8.2010, krav til nesten nullenerginivå for nybygg i 2020 og energikrav til nybygg på passivhusnivå fra 31.12.2015. Som en oppfølging av Arnstadutvalget har KRD fått utarbeidet en Konsekvensanalyse. Denne analysen viser at energieffektiviseringstiltak er samfunnsøkonomisk lønnsomme i et langsiktig perspektiv.

Norsk Standard
Daglig leder i VKE, Mats Eriksson, leder arbeidet i Standard Norges komité SN/K 34.
Denne komiteen utga i 2010 NS 3700 Norsk Standard for lavenergi- og passivhus, og arbeider nå med NS 3701 Passivhus Yrkesbygninger. Han håper disse standarder vil danne grunnlaget for fremtidige minstekrav i TEK.

Konferanse om Passivhus
På konferansen ”Passivhus 2011 – Myter og fakta” 15. juni med mer en 600 deltakere var det bred enighet om at godt inneklima er viktigst, mye viktigere enn energisparing og en forutsetning ved all husbygging.

Konferansier Jon Almaas sto fram som et sannhetsvitne for betydningen av balansert ventilasjon for godt inneklima. Nytt på Nytt-kjendisen har etterisolert egen bolig, et murhus fra 1946. Inneklimaet ble temmelig dårlig og han valgte å installere balansert ventilasjon til den nette sum av kr. 40.000,- noe han i etterkant har vært særdeles fornøyd med.

Fremtidens bygninger
Passivhus skal sørge for så vel godt inneklima som lavt energibruk og liten miljøpåvirkning. Dette krever økt kvalitet i alle ledd, ikke minst i bruks-/driftsfasen.