Byggteknisk forskrift (TEK10) krever fra 1.7.2011 automatiske brannslokkeanlegg i enkelte typer nye boligbygninger, det er da slutt på overgangsperioden mellom gammelt og nytt regelverk.

Plan- og bygningsloven som trådte i kraft i 2010 setter krav til økt tilgjengelighet i boligbygninger. Automatisk slokkeanlegg er et tiltak for å gi økt rømningstid i blokkbebyggelse. Tiltaket er iverksatt for å ivareta sikkerheten til eldre og personer med funksjonsnedsettelse som kan ha vansker med å håndtere manuelt slokkeutstyr eller ta seg ut av bygning på egenhånd.

Kravet gjelder boligbygninger hvor det kreves heis. Dette vil vanligvis være i boligblokker med tre eller flere etasjer. Kravet om heis og automatisk brannslokkeanlegg gjelder ikke for vanlige eneboliger, rekkehus etc. som er i tre eller flere etasjer.

I tillegg er det krav om automatisk slokkeanlegg i andre typer boligbygninger som allerede fra planleggingsstadiet er spesielt beregnet for personer som har, eller vil kunne få, funksjonsnedsettelser. Det vil si bygninger beregnet for personer som ikke kan håndtere et branntilløp med manuelt slokkeutstyr og som heller ikke er i stand til å ta seg ut av byggverket ved egen hjelp dersom det oppstår brann. Dette er for eksempel boliger som bygges for personer med behov for heldøgns pleie og omsorg, eksempelvis omsorgsboliger, alders- eller seniorboliger.

Kilde.be.no