- Dette tok vi tak i med en gang fordi vår kjøkkenarmatur Nautic skulle være den aktuelle kranen som slapp ut for høye blyverdier, sier adm direktør Bjørn Fredricson hos Gustavsberg i Norge til VVS-Forum. Fredricson presiserer også at alle deres kraner er testet og godkjent av SINTEF i Norge.

Nå mener han at han kan puste lettet ut, idet flere helt nye tester viser at Nautic ikke gir de blyutslippene som ble påstått i svenske medier, blant annet i innslag på Sveriges Television.

Boverket i Sverige (Myndighäten for samällsplamering, byggande och boende) har også testet flere kraner og resultatene gir ikke ensidig utslag som viser for mye blyutslipp. Boverket har nå kjøpt inn et antall kraner fra flere produsenter, og skal fortsette testingen.

Fredricson forteller at enkelte forhandlere i Sverige sluttet å selge kjøkkenkraner fra Gustavsberg. Samtidig gjorde forhandlerne sine egne tester og fant ut at det ikke var grunn til å holde tilbake Gustavsbergs kraner, og har nå tatt opp igjen salget.

- Helt nye analyser utført av testlaboratoriet SP Sitac viser at vår Nautic ikke overskrider gjeldende grenseverdi for bly, og at kjekkenarmaturen derfor er trygg å bruke, sier Fredricson.

I Sverige skal kommunalt drikkevann ha en pH-verdi mellom 7,5 til 9,0 for å være akseptabelt. I egne brønner kan vannet ha en pH mellom 6,5 og 9,0.

- Lavere pH, dvs. surt vann, kan forårsake større utfelling av bly, påpeker Fredricson.

- Vi har også fått testet Nautic kjøkkenkran i så surt vann som pH 6,4, det vil si vann som ikke bør drikkes, for nettopp å bringe klarhet i hva som skjer med Nautic når vannet er for surt. Også da viser det seg at kranen ikke slipper ut mer bly enn innenfor gjeldende grenseverdi.

Grenseverdien i Sverige er idag satt til 20 mikrogram bly per døgn. Ifølge den siste målingen utført av SP Sveriges Tekniska forskningsinstitut lå Gustavsbergs blandebatterier på 5,9 mikrogram bly per døgn.

- Dette er mindre enn en tredel av gjeldende grenseverdi. Hvor mye bly som slippes ut i vannet beror som sagt på vannets pH-verdi. Våre kraner er laget for normalt vann med pH 7.0, sier han.

- For oss som produsenter er det viktig at våre kraner er testet og typegodkjent. Dette er eneste måte forbrukerne kan vite at kranene er sikre. Vi tester også alt råmateriale i produksjonen på løpende basis. Alle våre kraner som selges i Norge er typegodkjent av SINTEF Byggforsk, blant annet fordi de har en grenseverdi langt under det som gjelder i Norge. Her har Folkehelseinstituttet satt grenseverdien til maksimum 10 mikrogram per liter for bly.

Gustavsberg satte umiddelbart etter oppslagene i svensk presse ned et utvalg og fikk igang flere tester. Disse ble utført etter gjeldende teststandad NKB4 i Sverige.

- Kjøkkenkranen Nautic ga et blyutslipp på 1,9 mikrogram per døgn, sier Fredricson.

- Rent og friskt vann er en selvfølgelighet i vår del av verden. Vannkvaliteten påvirkes av mange faktorer, blant annet pH-verdien, vannkilden, rørsystemet osv, fastslår Fredricson.