De to foreningene er bekymret for at effektene av regelendringen vil føre ombyggingen av bad tilbake til det anarki som rådet før de nye byggereglene trådte i kraft i juli 2010.
Etter at statsråd Navarsete gikk på banen i forrige uke med nytt og midlertidig regelverk, har de to foreningene mottatt uttallige henvendelser fra sine medlemsforetak som er kritiske til konsekvensen av de nye reglene.
I byggeteknisk forskrift § 13-20 sier selv departementet at ”Vannskader i våtrom er et økende problem og våtrom må derfor prosjekteres slik at fuktbelastningene ikke fører til skade. Viktige virkemidler er bl.a. kontinuerlige vanntette sjikt, omhyggelig tetting rundt gjennomføringer, inspiserbare og reparerbare vannførende installasjoner, sluk i gulv og fall til sluk samt tilstrekkelig ventilasjon”.
- I arbeidet med ny Plan- og bygningslov var fuktskader i våtrom ett av hovedtemaene og et område hvor det var behov for innstramming. Vi antar at det er derfor man har innført en egen bestemmelse i byggesaksforskriften om søknadsplikt, bruk av ansvarlige foretak samt innføring av uavhengig kontroll knyttet til våtromsarbeid skriver de to foreningene i en pressemelding.
- Når statsråden nå gjennom et forsøk på opprydding, åpner for at deler av våtromsarbeidene kan forestås av tiltakshaver eller såkalte ”kompetente” medhjelpere, medvirker hun til det anarki som rådet før de nye byggereglene trådte i kraft i juli 2010. Våre medlemsbedrifter har allerede registrert at kunder avbestiller arbeidene for å benytte det nye forenklede regelverket for å få gjennomført oppdraget.
De to foreningene er enige i at den papirflommen som byråkratiet har lagt opp til, ikke kunne fortsette. Man er undrende til at det ikke er etablert langt enklere søknadsprosedyrer tilpasset et så begrenset tiltak som våtrom er – og som også klart skiller seg ut fra øvrige søknadspliktige tiltak.
Byggmesterforbundet og Norske Rørleggerbedrifters Landsforening – VVS (NRL) mener at det er tilstrekkelig med én ansvarlig for oppdraget samt ett enkelt søknadsskjema som ivaretar myndighetenes opprinnelige forutsetning om søknadsplikt og bruk av ansvarlige foretak ved ombygging av våtrom. Samtidig vil kommunene få en langt enklere og billigere saksbehandling av tiltaket.