Atomfrykten sprer seg i verden etter hvert som katastrofen i Japan forverres, nær sagt fra time til time. Flere land i Asia varslet torsdag at de legger nye kjernekraftutbygginger på is inntil de eksisterende kraftverkene er grundig undersøkt i sikkerhetsøyemed. EUs energisjef krever på sin side en fullstendig gjennomgang av alle kjernekraftverkene i Europa.

Men mangel på reelle alternativer kommer trolig til føre til at verden likevel ikke vender kjernekraft ryggen, tror professor Lars Thue ved BI. Vindkraft og solenergi blir for puslete til å erstatte kjernekraft ved dagens energiforbruk, mens utslippsproblematikk trolig ligger til hinder for utbredt bruk av bioenergi, ifølge Thue.

- Det veldig vanskelig å se for seg noe annet enn grunnleggende endring av energiforbruket globalt. Når du skal kombinere kapasitet og ikke ha CO2-utslipp, på ser jeg ikke at noe kan måle seg med atomkraft, sier Thue til NTB, gjengitt i offshore.no.

Et enkelt moderne kjernekraftanlegg tilsvarer 3.000-5.000 store vindmøller.

- Vi må rette oppmerksomheten bort fra hvordan vi skal få produsert enda mer energi og over mot hvordan vi kan bruke mindre energi. Og da må vi utvikle mer energieffektive løsninger, men kanskje viktigst er det hvordan vi kan kutte energibruken ved å legge om forbruksvanene, sier Thue.