- De fleste anlegg for klimaventilasjon i Norge har vært og er fremdeles i all hovedsak basert på aggregater med roterende gjenvinner eller med platevekslere. Felles for både roterende gjenvinnere og plateveksler er at virkningsgraden er så lav at det alltid er behov for ettervarming av luften, fastslår Erik Thurmann-Nielsen, salgsjef hos Menerga AS , ovenfor VVS-Forum.

Han forteller at en roterende gjenvinner gjerne har en temperaturvirkningsgrad på mellom 75 og 80 prosent, mens fuktvirkningsgraden varierer avhengig av type.

- Hvis man tenker seg et aggregat med en virkningsgrad på over 90 prosent, så vil denne økningen få store konsekvenser for både investeringer, drift og ikke minst inneklima og miljøet generelt, sier han.

Menerga har i mange år levert kammergjenvinnere med over 90 prosent. Grunnen til dette er at stadig flere prosjekter nå spesifiserer denne typen aggregater, hevder Thurmann-Nielsen.

- Da må du beskrive dette nærmere.

- Ja, det kan jeg gjerne. La oss regne litt på forskjellen mellom et aggregat som har en virkningsgrad på 80 prosent, sammenlignet med et aggregat av typen Menerga Resolair med en temperaturvirkningsgrad på 91 prosent og en fuktvirkningsgrad på 60 prosent. I dette eksemplet har vi tatt utgangspunkt i 50.000 m3/h. Ved en dimensjonerende utetemperatur på minus 20 C og relativ luftfuktighet (R.F) på 85 prosent, og en innetemperatur på 23C med R.F på 35 prosent, får vi følgende regnestykke:

En roterende gjenvinner gir en temperatur etter gjenvinner på 14,40 C, mens tilsvarende for Resolair er temperaturen etter gjenvinner 19,60 C. Denne forskjellen i temperatur må det kompenseres for ved å tilføre effekt, og denne effekten er kostbar. For å øke temperaturen 5,20C fra 14,4 til 19,60C så trengs det en effekt på 86,7kW ved en luftmengde på 50.000m3/h. Ved en årlig effektavgift på kr. 600,- vil den økte effektkostnaden utgjøre kr. 52.000,- pr år, svarer Thurmann-Nielsen.

Han har mer på lager, og kommer med følgende regnestykke:

- I tillegg kommer økt forbruk av energi for å kompensere for forskjellen i energiinnholdet, entalpi, i luften. Ved en årsmiddeltemperatur på 40C og 85 prosent R.F. kan vi regne ut at forskjellen i entalpi er 4,5 kJ/kg, som utgjør et energibehov på 262.000 kWh/år, ved 3500 driftstimer pr år. Ved en strømpris på kr. 0,85 utgjør dette en kostnad på kr 223.000,-. Totalt vil altså forskjellen på 80 prosent og 91 prosent temperaturvirkningsgrad utgjøre kr 275.000,-pr. år!

Thurmann- Nielsen påpeker at høy virkningsgrad gir høy temperatur etter gjenvinner, og dette betyr at man i mange tilfeller kan droppe ettervarme, med de fordeler det medfører i form av spart energi, vesentlig enklere og billigere installasjon og mindre plassbehov fordi man unngår varmebatteri.

- Høy temperaturvirkningsgrad gir altså et meget viktig bidrag til et prosjekt når målet er en bygningsmasse som skal bruke minimalt med energi, og fremtidige sertifiseringer i denne forbindelse. Ønsker man å oppnå A- eller B-sertifikat er det helt nødvendig og også å ta hensyn til energiforbruket i ventilasjonsanlegget, fastslår han.

- En annen fordel ved å bruke Resolair er at den har en høy fuktvirkningsgrad. Fuktgjenvinningen bidrar til en betydelig forbedring av romklima om vinteren og dermed en økt brukertilfredshet. For tørr luft kan også medføre behov for å befukte luften, noe som igjen innebærer økte kostnader, sier Thurmann-Nielsen.

Og han har en konklusjon klar:

- Resolair gir med sin høye virkningsgrad store besparelser på både effektavgifter og energiforbruk. Dette medfører lavere kostnader hvert eneste år, i hele aggregatets levetid. Man oppnår i tillegg betraktelige innsparinger i varmeforskyvningen, vesentlig mindre kjøleytelse eller fjernvarmeinnlegg. Kostnader til pumpe, shunt og regulatorgrupper bortfaller, samt vesentlig mindre kostnader ved legging av rør.

- Når man i tillegg regner med besparelser på mindre tilført elektrisitet, mindre rør-føringer, manglende vv-batteri eller el-batteri så vil besparelsene på et anlegg i den størrelsesorden som antydet over beløpe seg til flere hundre tusen kroner, avslutter salgssjefen i Menerga AS.