Det er på BNLs egen hjemmeside at Ketil Lyng tar organisasjonens syn i forsvar. Han skriver blant annet:
I TUs nettutgave den siste uken, har byggenæringens tilnærming til kravet om når passivhusnivå skal innfases som forskriftskrav, fått bred omtale. Kommentarene vitner også om et sterkt engasjement i en viktig sak. Det er vi oppriktig glade for. Joachim Seehusen kritiserer også Byggenæringens Landsforening for å være for passive i forhold til kompetansen som trengs for å bygge passivhus. Bortsett fra et fint ordspill, er det lite i den påstanden som er noe verd hvis målet er å bygge flere hus på passivhusnivå.
BNLs dissens i Arnstadsutvalgets rapport går kun på tidspunktet for når alle bygg skal oppføres som passivhus. Flertallet i utvalget vil at dette kravet skal innføres i løpet av snaue fire år. Det er anslått at ca 100 000 av de ansatte i utførende del av næringen må gjennom en eller annen form for kompetanseheving for at vi skal kunne bygge hus på passivhusnivå, med god kvalitet, skriver Lyng og poengterer at i dag er det kanskje 5 000 i året som går på i ulike relevante kurs. Dette må på plass, før vi stiller passivhuskravet til alle nye bygg.
Samtidig er det viktig å huske på at ikke hele bransjen er som Skanska. Som de fleste vet, domineres ikke byggenæringen av store konserner, men av små og mellomstore bedrifter. En gjennomsnittlig byggmesterbedrift har 8-10 ansatte.
Heving av kompetanse er viktig, men den kan ikke bare skje fra toppen og ned. Ingen kan lese læreboka før den er skrevet. Elevene kan ikke lære det før lærekreftene kan det. Lærlingene kan ikke få realkompetansen før bedriften har kompetansen osv.
BNL står i front for en mer seriøs næring, og kompetanseheving er et viktig tiltak for å oppnå dette.
Vi må være offensive og samtidig realistiske. Vi trenger bedrifter som går foran og viser vei, og ikke minst det offentlige som krevende kunde. Det gir læring og erfaring, skriver Kjetil Lyng blant annet.
Les hele Ketil Lyngs forsvar.
Les også Er byggebransjen inkompetansens høyborg?
Les også Peker ut syv viktige områder