- Dette ble et meget spennende og lærerikt anlegg for oss, sier Egil Haug, hos VITO teknisk entreprenør as i Drammen.

Han forteller til VVS-Forum at French Bakery Company as som var etablert i Oslo, ønsket å øke produksjonskapasiteten og derigjennom kundemassen sin betraktelig. Det fantes ikke utvidelsesmuligheter i de gamle og verneverdige lokalene i Oslo, så da de fant dette ledige lagerbygget i Lier, satte de i gang.

(Klikk på bildene for storformat)

- Bygget som rett og slett besto av en diger uisolert lagerhall på 6.000m2 med en takhøyde på 7m, passet utmerket til dette formålet. I den ene delen av bygget var det en eksisterende kantine/garderobedel i første etasje med kontorer i andre etasje. Disse lokalene ble beholdt i sin helhet, og ble bare pusset opp. I tillegg ble det på baksiden og inntil bygget satt opp nye rom for strøm, trykkluft, pumper og fyrkjeler, sier Haug.

Bygget ble innleid og Multiconsult as i Fredrikstad fikk oppdraget med prosjekteringen av de tekniske installasjonene. Hele den store maskinparken som besto av mange spesialmaskiner, ble innkjøpt og montert av franske og tyske leverandører. I tillegg til fransk- og tyskspråklige montører, benyttet den norske el-installatøren montører fra østeuropa.

- Dette bød på en rekke utfordringer underveis, men alt løste seg på beste måte uten nevneverdige konflikter, og anlegget fungerer veldig fint per i dag, forteller han.

På bakgrunn av plasshensyn inne i hallen, ble ventilasjonsaggregatene plassert utvendig oppe på taket av bygget. For å få til dette måtte det lages store stålkonstruksjoner som måtte forankres gjennom taket og ned på betongdragerne. De seks ventilasjonsaggregatene som ble innkjøpt fra den norske produsenten Novema Aggregater as dekker følgende funksjoner og deler av bygget.:

System 36.01 Kontor- og garderobedelen gir 18.000m3/h og er utstyrt med en roterende varmeveksler, vannbårent varmebatteri og et kjølebatteri for isvann.

System 36.02 Doseringsdelen gir 9.000m3/h og er utstyrt med en plateveksler, vannbårent varmebatteri og et kjølebatteri for isvann.

System 36.03 Mixingdelen gir 8.000m3/h og er utstyrt med en plateveksler, vannbårent varmebatteri og et kjølebatteri for isvann.

System 36.04 Ovnsdelen gir 30.000m3/h og er utstyrt med en plateveksler og et vannbårent varmebatteri.

System 36.05 Pakkedelen i kald sone gir 7.000m3/h og er utstyrt med en roterende varmeveksler, vannbårent varmebatteri og et kjølebatteri for isvann.

System 36.06 Pakkedelen i varm sone gir 20.000m3/h og er utstyrt med en roterende varmeveksler og et vannbårent varmebatteri.

- Når vi valgte å benytte aggregater fra Novema Aggregater as, gikk dette på flere saker. Blant annet kvalitet, leveringsdyktighet, at de har et meget godt serviceapparat, og ikke minst at produksjonen foregår her i Norge, er Egil Haugs klare statement.

- I tillegg er det montert en rekke avtrekksvifter rundt om i bygget, sier han.

Det ble kun levert varme til kontor- og garderobedelen. Her var det et eksisterende radiatoranlegg som ble benyttet om igjen. Den eneste forandringen var at oppvarmingskilden nå ble gass istedenfor strøm. De øvrige delene av bygget har ingen andre oppvarmingskilder utenom selvoppvarming via maskiner og utstyr. Store deler av bygget krever jo også kjøling hele året.

- Totalkostnaden for byggherren kom på nærmere 200 millioner kroner, så det ble en stor investering de satte i gang med. Derfor er det også naturlig at det produseres bakervarer døgnet rundt syv dager i uken fordelt på tre skift, forklarer Haug.

- Vi har vært igjennom en periode med å bygge opp et meget spennende og lærerikt anlegg. I tillegg til ventilasjonsanlegget leverte vi varmeanlegget, sanitæranlegget, sprinkleranlegget, gassanlegget, trykkluftanlegget og kjøleanlegget.

- Vi har fortsatt meget god kontakt med byggherren, og har også levert en del tjenester på anlegget deres i Oslo, avslutter Egil Haug i VITO teknisk entreprenør as ovenfor VVS-Forum.