Med det nye året kommer også et nytt NRL-tilbud til rørleggerne: språkkurs som skal øke rørleggernes evne til å forstå hva de leser, og lære dem å skrive så folk forstår hva de skriver.

– Utgangspunktet for dette er prosjektet BKA – basiskompetanse i arbeidslivet, forteller teknisk direktør Ole H. Larmerud i Norske Rørleggerbedrifters Landsforening – VVS.

Tilbudet som er støttet fra VOX og som arrangeres i samarbeid med Norges Byggskole og NRLs Avdeling i Oslo er nødvendig fordi vi har et skoleverk som ikke klarer å gi alle ungdommer tilstrekkelig kompetanse i basisfagene: regning, lesing, skriving, kort sagt: forståelse for det som er skrevet, og evne til selv å skrive forståelig, sier Larmerud. – Alle rørleggere kan lese, men ikke alle forstår hva de leser. Alle kan skrive, men ikke alltid forståelig. De kan regne litt, men mange mangler grunnleggende forståelse for de fire regnearter og spesielt prosentregning.

Ole Larmerud underviser i enkel økonomi/kalkulasjon på fagskolen og illustrerer prosentregningens utfordring med et eksempel fra julesalget:
– Hvis du får 25 prosent rabatt på et fjernsynsapparat til 8 000, hva skal du da betale?
(Riktig svar er: ingenting, for de har det ikke på lager, det var bare et lokketilbud.)
Når rørleggeren nå kommer på jobb igjen på nyåret blir han møtt av et glimrende tilbud når han besøker nærmeste grossistutsalg for å drikke kaffe, hvis han kan svare på følgende spørsmål: – Hvis du får 45 % rabatt på en vare, hvor mye må du da legge til for å komme tilbake til listeprisen? Hvem sa at livet skulle være enkelt?

– Dette er en relevant problemstilling, for prosent- og brøkregning er et problem for mange, opplyser Larmerud. – Da grossistene i sin tid innførte nettopriser, var det noen som holdt på å gå dukken fordi de kun la på 15 % på nettopris, slik de var vant til med de gamle rabattbetingelsene.

Basiskurset skal gjennomføres i lokalene til NRLs Avdeling på Økern.
– Vi må legge det på et pedagogisk nivå ut fra hvor kursdeltakerne står. Den første samlingen er på to dager. Deretter hjemmearbeid, så en uke på kurs, for å avslutte med nok en todagers samling. Deltakerne skal lære å bruke PC hele veien og bruke e-læringsprogrammet vårt. Til sammen blir det 80 timer.

– Kursdeltakerne bør også lære seg god oppførsel under kommunikasjon, fremhever Larmerud. – Med god oppførsel menes å snakke et språk som kunden forstår. Det holder ikke å bruke stammespråket til kundebehandling selv om dagens kunde kan mye mer om det han skal ha utført enn for 10 år siden. Mange rørleggere erfarer at de derfor må behandle kunder som har lært seg ting på Internett på en annen måte enn tidligere.

Det som preger rørleggerens arbeidsdag i stadig større grad er at alt han gjør skal dokumenteres. Det stiller større krav også til dem som jobber ute. De må forstå monteringsanvisninger,de må kunne lese og skrive godt, og de må kunne regne, sier Ole H. Larmerud.

Her kan du søke støtte:: www.vox.no/bka