Byggenæringens landsforbund har utarbeidet et 16 siders innspill. Her skriver de blant annet at det er viktig at meldingen bidrar til å skape rammer og struktur for en helhetlig bygningspolitikk. Gode og forutsigbare rammevilkår for bedriftene i byggenæringen er viktig for å realisere sentrale samfunnspolitiske målsetninger. Frem til 2030 vil Norge trolig ha en befolkningsvekst på over en million, og nærmere en halv million flere vil være over 67 år. Sentraliseringen vil fortsette, og det er derfor nødvendig med en økt satsing på bygging av boliger, næringsbygg, publikumsbygg og infrastruktur i årene som kommer.
Befolkningsvekst og demografiske endringer vil medføre et høyt aktivitetsnivå i næringen. Det må være en forutsetning at myndighetene møter disse utfordringene aktivt, med en langsiktig og helhetlig politikk.
Samfunnet står overfor store energi-, klima- og miljøutfordringer, og Norge har ambisjoner om å være et foregangsland innen disse områdene. Forventede klimaendringer vil føre til økte krav til bygg, med redusert energibruk for lavere klimagassutslipp, samtidig som bygg og infrastruktur må tåle økt ekstremvær. ”Grønne” løsninger vil komme i fokus for å motvirke blant annet temperaturøkninger i urbane strøk og som vannfordrøyningstiltak.Byggenæringen ønsker å være en viktig bidragsyter for å nå nasjonale målsettinger innen energi, klima og miljø. Dette kan skje ved at næringen selv utløser potensialet gjennom frivillige og kommersielle løsninger, høyere miljøkrav fra kunder, gjennom offentlige pålegg og økonomiske virkemidler, eller en kombinasjon av alle disse.
For å møte de ovenfor nevnte samfunnsutfordringer må det formes en helhetlig og langsiktig politikk som legger til rette for at byggenæringen har tilstrekkelig kapasitet og nødvendig kompetanse til å levere kostnadseffektive, bærekraftige og teknologisk gode løsninger.
BNL mener det er syv områder som peker seg ut som tema som må behandles på en grundig måte i meldingen til Stortinget. De tre første punktene er særlig prioriterte.
1. Kompetanse,
2. Energieffektivisering i eksisterende bygningsmasse
3. Implementering av EU-direktiver og forordninger
4. Byggekostnader / produktivitet
5. Universell utforming
6. Boligpolitikk
7. Det offentliges struktur / organisering av forvaltningen
Innspillet er undertegnet av Audun Lågøyr i BNL.
Les hele innspillet fra Byggenæringens Landsforening (BNL)