- Jeg kan bekrefte at vi har ca. 15 henvendelser hver dag som går på den nye loven. Det er en økning fra tidligere, opplyser fagsjef i Fagrådet for våtrom, Cato O. Karlsen til vvs-forum.no.
FFV erfarer at håndverkerne opplever frustrasjon som følge av manglende kunnskap eller rigide tolkninger i kommunene.
- Som ved tidligere regelendringer har nok det politiske miljøet presset frem litt for rask takt på endringene og gitt lite opplæring i forkant av selve forvaltningen, mener Karlsen.
Litt i overkant
Det viser seg også at mange ufaglærte nå blir avvist i kommunene, selv om de har lang erfaring og praksis. Om dette sier fagsjef Cato O. Karlsen:
- Dette er nok i tråd med intensjonen i regelverket og kan nok kanskje medføre mindre mangler på våtrom i et lengre perspektiv. Fagrådet ser en klar sammenheng mellom kompetanse, feil og mangler.
- Men FFV støtter regelendringene?
- Vi oppfatter regelendringene som helt all right, men synes nok at det innenfor noen områder er litt ”overkill”. Spesielt sett i lys av at endringene kommer som følge av at kommunene ikke gjorde det de var pålagt i forrige runde med regelendringer.
Kompetente kontrollører
Cato O. Karlsen ønsker ikke å tallfeste hvor mye dyrere et bad nå vil bli, men det vil bli kostbarere enn tidligere på grunn av økt byråkrati med der til følgende timer som må faktureres.
- Kostnadene øker og tiltaksthaver må betale dette, understreker Karlsen.
- Hvordan tror FFV at de nye eksterne kontrollene vil fungere når dette kommer på plass neste år?
- Jeg er spent på hvordan uavhengig kontroll blir. Bransjen vil få en stor utfordring i forhold til å finne kompetente kontrollører som innehar all den kompetansen som kreves, sier fagansvarlig Cato A. Karlsen i FFV.