Seminaret samlet 31 deltakere til temaet ”Nye energikrav. Konsekvenser for tekniske installasjoner. reDuCeVentilation.”
Seminaret ble ledet av Mats Eriksson, daglig leder av VKE. Han fremhevet at målet med arbeidet på dette feltet var å oppnå et godt inneklima med lavest mulig energibruk. Hovedtemaer var gjennomgang av nye forskrifter om energibudsjett, årsvirkningsgrad, effektfaktor, levert energi og ventilasjon i energirammer.
Mats Eriksson informerte om ZEB – Zero Emission Building – det største forskningsprosjektet i norsk byggebransje noensinne. Forskningssenteret ZEB–Zero Emission Buildings ble etablert i februar 2009 som et av åtte nasjonale forskningssentre for miljøvennlig energi. Prosjektet skal gå frem til 2016 og har et budsjett på 300 millioner kroner. Norsk Teknologi deltar i prosjektet som en av 20 partnere og har forpliktet seg til å yte et årlig bidrag på NOK 50.000, samt en egeninnsats på NOK 150.000.
Bakgrunnen for dette prosjektet er de stadig høyere energikravene til boliger. Kravene til passivhus forventes å bli et energibehov på femti prosent av tek 2010. Det langsiktige målet er Nullhuset, som produserer like mye energi som det har behov for å få tilført. Dette stiller høye krav til arkitektur og utførelse. Jo enklere former, jo enklere å bygge riktig.
Terje Hanserud fra Optosense informerte om det nyeste innen sensorer for inneklimamåling, og opplyste at gode sensorer kan spare masse energi uten tap av inneklimakvalitet.
Seniorforsker Mads Mysen, SINTEF Byggforsk, fremhevet at det er avgjørende å ha en stram behovsstyring av oppvarming, ventilasjon, lys og utstyr for å oppnå et reelt lavt energibehov. Han mente at det største potensialet ligger i ventilasjon og belysning.
– På sikt vil det bli krav til behovsstyring av all energibruk, også i gamle bygg.
Et sentralt spørsmål i denne forbindelse er samtidighet, fremhevet Madsen:
– Maksimal antatt samtidighet i et kontorbygg er 60 prosent, men reell tilstedværelse i et kontorbygg kan være helt nede i 30 prosent. Selv på skoler er det mye å hente. Fire timer undervisning gir tolv timer driftstid. Vi trenger imidlertid bedre kunnskap for å gå under 100 prosent.
Brukere av fremtidens bygg vil imidlertid kunne glede seg over at det for tiden er hundre prosent oppmerksomhet rundt problemet.