Respons har gjennomført en spørreundersøkelse på oppdrag fra Lavenergiprogrammet. Formålet med undersøkelsen har vært å få en kvantifisert oversikt over kompetansen de prosjekterende og utførende i byggenæringen har på å prosjektere og bygge energieffektive bygg.

400 virksomheter blant utførende byggmestre og entreprenører og 401 virksomheter innen arkitekt/rådgivende ingeniører ble spurt en rekke spørsmål vedrørende deres kjennskap til ulike regler, krav og standarder innen energieffektivisering, samt hva som hindrer bygging av passivhus i dagens marked. I tilleg ble de spurt om hva som skal til for å heve kompetansen i egen bedrift.

Et flertall i begge gruppene mener selv de har god eller svært god kjennskap både til de nye reglene om energikrav i teknisk forskrift og om bygging av passivhus. De svarer også at det er enkelt å gjennomføre nødvendig kompetanseheving. Arkitekter og ingeniører hever kompetansen først og fremst ved å sende ansatte på eksterne kurs arrangert av bransjeforeninger mens de utførende benytter seg av kompetansehevende kurs i regi av leverandører og byggevarekjeder.

- Dette er interessante svar. I forhold til annen kunnskap vi har på dette området, viser svarene overraskende positiv tro på egen kompetanse når det gjelder nye forskrifter og passivhusbygging, både blant prosjekterende og de utførende, sier daglig leder Guro Hauge i Lavenergiprogrammet.

Forbildeprosjekter som er gjennomført tyder både på kunnskapsmangel samt mangel på erfaring fra denne typen byggeprosjekter. Svarene tyder på et gap mellom reell kunnskap og hvordan byggebransjen vurderer seg selv på dette området.

Blant arkitekter og rådgivende ingeniører mener 19 % at de har svært god kjennskap både til begrepet passivhus og hva dette innebærer. Kun 4 % av de utførende svarer det samme. Tar vi med de som har ganske god kjennskap svarer totalt 71% av de prosjekterende at de kjenner passivhuskonseptet. Tilsvarende for de utførende er 43 %. Jo større bedrifter, jo bedre kjennskap og det er byggevirksomhetene i Oslo/Akershusområdet som har høyest kunnskap på dette området.

Vi spurte også hvilke hindre som finnes for at de skal kunne prosjektere et bygg eller oppføre et bygg med passivhuskrav.

50% av de utførende mener det ikke finnes hindre, mens tilsvarende tall for de prosjekterende er 39%. 24 % av prosjekterende mener manglende etterspørsel fra byggherrer er problemet, mens bare 9% fra samme gruppe mente egen kompetanse var et problem. Bare 10 % av de utførende mente mangel på etterspørsel fra oppdragsgivere var et hinder.

Et klart flertall i begge gruppene er svært eller ganske opptatt av energieffektivisering i byggene de prosjekter og bygger. Men de bruker ikke sin kunnskap om passivhus og energieffektivisering overfor kundene: I begge gruppene er det færre som argumenterer for energieffektivisering når de utarbeider tilbud.

- Denne undersøkelsen viser at det kan være et gap mellom tro på egen kunnskap og det som er erfaringene fra de som har gjennomført reelle prosjekter. Undersøkelsen viser også at det er en stor andel som ikke hadde prosjektert eller bygd etter energikravene fra 2007 i januar i år. Det henger ikke sammen med den høye kunnskapen de sier de har om passivhus. Samtidig er det positivt at såpass mange er engasjert i dette, sier Guro Hauge.

Halvparten av de som bygger svarer at de benytter lekkasjemålinger ved oppføring av nye bygg. Blant arkitektene/ingeniørene stiller omtrent 4 av 10 krav til lekkasjemålinger ved prosjektering av nye bygg.