Vi som hadde takket ja til innbydelsen, ante fred og ingen fare. Det var en bommert! Siden Sanipex har stått sin prøve, var det nå VVS-folkenes tur. De utfordringer de møtte på fjellet overgår til og med det rørleggere utsettes for hos enkelte vestkantfruer i Oslo.

Turen startet med en dramatisk båtreise på Vierwaldstättersjøen, med eller uten orkan i kastene, før gruppen gikk løs på en livsfarlig bratt stigning opp til fjellet Pilatus, 2180 meter over havet. For anledningen var det leid inn en eseldriver med to esler som fraktet en sammenleggbar tegnestue. Det koster å ha med rådgivere på tur.


Bildetekst: Den norske ekspertgruppen prosjekterte rør-i-rør-anlegg på en av toppene på Pilatus. Denne toppen kalles nå esel, etter eselet som fraktet tegnestuen helt til topps. De grønne markene markerer store pumpestasjoner.

Etter å ha tilbakelagt en stigning på 1734 meter vaklet vvs-ekspertisen de siste metrene opp til toppen, slitne, men trette. Der møtte de JRGs sveitsiske oppdraggiver, Hans-Jürg Hosenträger, som instruerte dem i oppgavens alvor: å prosjektere rør-i-rør-systemer fra fjellets topp til fjellets forfor å sikre turistene rent drikkevann. I fremtiden skulle ikke den vakre sveitsiske naturen tilsøles med flekker fra vannlekkasjer.

Tegnestuen ble montert og snart var rørekspertene i full gang med å prosjektere verdens første rør-i-rør-system for innbygging i alpegranitt. Den siste finpussing av tegningene er nå snart avsluttet, og byggingen starter i slutten av juni.

Mens rørgutta rørte som best de kunne, gikk ventilasjonsekspertene løs på sin oppgave: å sikre turistene frisk alpeluft. Denne gruppen av eksperter fra flere av Norges ledende rådgivningsfirmaer skapte enda en verdensnyhet: Armaturjonsson har nå søkt om patent på verdens første ventilasjonsanlegg med 86,7 prosent tåkegjenvinning.

Etter den strabasiøse turen var alle deltakerne enige om én ting: Ein Bier bitte, aber schnell!

Ole Daniel Enersen