Den nye bygningen til 240 medarbeidere oppføres med solceller, solfangere, genvinning på ventilasjon og resirkulert glass på fasadene. Plasseringen av bygningen bidrar også til flere passive tiltak, slik som dagslys og naturlig ventilasjon.
- Det er viktig å gå nye veier i bestrebelsen på å spare energi. I denne forbindelse er gledelig at Århus nå viser at det lar seg gjøre å bygge slik at man kan klare seg på utelukkende seg med den energien huset selv produserer, sier rådmann for Teknik og Miljø i Århus, Laura Hay til kommunens egen nettside.
Prosjektet har vakt stor oppmerksomhet i fagkretser på grunn av nytenkende løsninger innenfor de kravene som kommunen har stilt til energi og bæredyktighet. Det innebærer innovasjon når det gjelder bygningskonstruksjonen for blant annet isoleringsmaterialer, en gjennomtenkt avfallshåndtering og i stor grad gjenbruk av materialer.
Målet var å få energibruken i bygget til å bli så lavt som mulig. Kommunens krav var at energiforbruket skulle ligge hele 75 prosent under det lovpålagte kravet på 100 kWh per kvadratmeter, altså ekstremt lave 25 KWh/m2. Det er snaue tiendeparten av gjennomsnittlig energiforbruk til kontorbygg her hjemme.
Men nå ser det ut til at prosjektet klarer å realisere null energiforbruk, blant annet ved hjelp av solceller. Bygningen vil i alt bli forsynt med 1100 kvadratmeter med solceller til produksjon av elektrisitet og 450 kvadratmeter med solvarme til oppvarming av varmtvann og absorpsjonskjøling.
Det er E. Phil og Søn, i samarbeide med Schmidt, Hammer og Lassen samt Grontmij Carl Bro og GHB Landskabsarkitekter, som vant konkurransen om prosjektet.
En formell godkjennelse fra bystyret gjenstår, men lite tyder på at ledelsen i Århus vil frasi seg et slikt signalbygg.
Les mer på Århus kommunes hjemmeside