I Energimeldingen, som ble lagt fram fredag, foreslår regjeringen både å fjerne konsesjonsordningen for fjernvarme og vurdere om det er grunnlag for å opprettholde kommunenes rett til å vedta lokal tilknytingsplikt til fjernvarme.

Hensikten med forslagene er "å klargjøre at kommunen spiller en sentral rolle i den videre utviklingen av fjernvarme".
– Vi er enig i at kommunenes rolle er viktig for videre utvikling av fjernvarme, men da må de også ha gode verktøy for å mestre denne oppgaven. Regjeringens forslag vil svekke kommunenes rolle, ved at de fratas viktige verktøy, uten at nye legges fram, sier styreleder Frank Sagvik i Norsk Fjernvarme.

Ubesvarte spørsmål

Norsk Fjernvarme er overrasket over at ikke energimeldingen er tydeligere på hvordan regjeringen mener at kommunene skal kunne styre utviklingen av fjernvarme. For eksempel sikrer dagens konsesjonsordning en strømlinjeformet utbygging av fjernvarme med mindre byråkrati lokalt og ivaretar også en viktig beredskaps-funksjon.
– Ved en overføring av myndighet må regjeringen samtidig gi kommunene de verktøy og ressurser de trenger. Spørsmålet er hvilke kostnader og kommunalt merarbeid forslagene gir i praksis. Vi kan ikke se at konsekvensene av denne omleggingen har blitt vurdert grundig nok av de parter som berøres av endringene, hverken juridisk, økonomisk eller markedsmessig, sier Sagvik.
I dag er det NVE som er konsesjonsmyndighet for fjernvarme, mens det er kommunen som kan vedta om bygg i et område skal tilknyttes det lokale fjernvarmenettet. Tilknytningsplikten er ett av få styringsverktøy kommunen har når det gjelder effektiv utnyttelse av lokale varmeressurser.

Overkjøres av nasjonalt regelverk

Til nå har tilknytningsplikten sikret at byggene i området blir bygget med vannbårne anlegg som kan forsynes med alternativer til helelektrisk oppvarming.
Men etter en endring i byggteknisk forskrift ved nyttår, gjør at det ikke lenger er en automatikk i dette.
– Vi er bekymret for en utvikling hvor nasjonalt byggeregelverk i større grad overstyrer kommunale vedtak om å utnytte varmeressurser som ellers går til spille, sier daglig leder Heidi Juhler i Norsk Fjernvarme.
Hun påpeker at elektrisitetsandelen i oppvarming av bygg allerede ligger mellom 70-80 prosent i Norge.
– Å utnytte alternative varmeressurser der det er mulig, avlaster og gir kraftsystemet fleksibilitet. Byggene i byen må ikke låses til elektrisitet som kan benyttes til å fase ut fossile kilder andre steder i energisystemet, sier Juhler