I nettutgaven av vvsaktuelt.no ble det i oktober presentert et produkt med avtrekkspunkt i benken ved siden av komfyren. Nå advarer ventilasjonseksperten mot produktet, og går dessuten hardt ut mot ukritiske reportasjer.
Rart ingen har reagert
- Jeg har sett disse produktene flere ganger tidligere. Det finnes også versjoner der en liten avtrekksventil kommer opp av benken når man starter viften osv. Selv om det kan se fint ut på et bilde er det omtrent umulig å få til i praksis. Både reportasjen og påstandene provoserer meg, og når de forsøkes markedsført av presumptivt seriøse bedrifter som i dette tilfellet Morten Engebretsen er det etter min mening ikke bra, sier siv.ing. Jon-Viking Thunes til Vvsforum.
- At kjøkkenhetter kan oppleves upraktiske og i veien når man står over komfyren og skal lage mat er vel noe de fleste av oss kan være enige i. Derfor letes det stadig etter alternative og bedre løsninger. Og bra er det, påpeker Thunes, som er forundret over at et slikt produkt lar seg presentere i et fagforum som VVS aktuelt uten at noen reagerer på dette.
- Kanskje er dette fordi artikkelen ledsages av et bilde som ser veldig så tilforlatelig ut. For meg virker det som dette produktet er utformet uten særlig kompetanse på luftstrømninger. Funksjonen er derfor meget tvilsom, og markedsføringen er i beste fall misvisende, påpeker Thunes.
Han viser til at med de oppgitte data / luftmengder vil produktet kun ha en meget begrenset effekt og knapt nok ha mulighet til å oppfylle den tiltenkte funksjon.
- En ukyndig kjøper kan derfor bli ført bak lyset, påpeker han.
Kun innenfor 20 cm avstand
Ifølge Thunes vil luft som trekkes gjennom en trang åpning skape en luftstrøm, en såkalt potensialstrøm, som er kuleformet. Virkningen i en slik luftstrøm vil avta sterkt fra åpningen, nærmere bestemt proporsjonalt med kvadratet av avstanden.
Dette er fordi den samlede luftmengden (her oppgitt til 400 m3/h) trekkes inn jevnt fordelt rundt åpningen og fordeler seg på hele kuleskallet*. Dersom vi regner på dette vil vi oppdage at den oppgitte hastigheten på 4m/s kun oppnås i selve avtrekksåpningen. Denne hastigheten er imidlertid helt uinteressant i forhold til funksjonen, nemlig å trekke dampen fra kjelen med seg. Da er det lufthastigheten over kjelkanten og forsåvidt over hele kjelåpningen som teller.
- En tommelfingerregel er at man som et minimum for ønsket funksjon trenger en gripehastighet på avtrekksluften over det tverrsnittet som betraktes på minimum 0,5 m/s. Jo lavere denne blir jo dårligere evne har luften til å ”gripe forurensningen”, bøye den av og ta den med ut i luftstrømmen. Med de oppgitte data (400 m3/h) er hastigheten i avtrekksluften nede på dette nivået allerede mindre enn 20cm fra åpningen, påpeker Thunes.
- Hvis gryta er 20cm høy og står 30cm unna avtrekksåpningen er avstanden til kanten på gryten drøyt 35 cm. Da er altså gripehastigheten i punktet i beste fall nede på drøyt 0,1 m/s. Dersom gryten er 30cm i diameter er tilsvarende hastighet på motsatt side av gryten (drøyt 60cm unna) kun 0.05 m/s, forklarer Thunes, som konkluderer med at begge er langt under det minimum som man ellers regner som nødvendig for å oppnå medrivning av damp fra en kjele eller lignende.
Kan ikke funke
Dersom man skulle oppnå en lufthastighet over grytetoppen (med de geometriske data som her er brukt) som ga den oppgitte lufthastigheten på 4 m/s (i reportasjen) så måtte man altså opp i luftmengder i størrelse 10.000m3/h, i praksis uhåndterbart.
Derfor kan man ikke basere oppfanging av forurensning (her vanndamp inkl lukt) på luftens gripeevne alene slik man her prøver på ved å plassere avtrekkspunktet lavere enn den varme forurensningskilden. Man tar ikke høyde for det viktigste, som er varmestrømmenes bevegelse oppover. Dette er grunnen til at de gode og velfungerende løsningene i hovedsak baserer seg på oppfanging av oppadrettede varmestrømmer.
- Gripehastigheten har nesten kun effekt i kantene. Derav hetteløsningene, som også viser til at i andre sammenhenger enn bolig benyttes tilluftsdyser for å bidra til å fange forurensningen, jeg er av den oppfatning at vi her er vitne til et produkt som med elegant design fører folk bak lyset. Dette er et produkt som ikke kan holde det lover, sier Thunes.
*Hastigheten i ethvert punkt er derfor lik luftmengden V delt på et areal tilsvarende en kuleflate med avstanden til avtrekksåpningen som radius. Dersom vi tenker oss et hull på en flate (komfyr) og er litt snille kan vi regne med kun en halv kuleflate. Overflaten på en kule er lik 4pr2, og en halvkule altså da 2pr2. Dette i kontrast til en jetstråle (typisk tilluft) som derimot har en stor dybdevirkning i rommet siden den kun brer seg med en vinkel på ca 34o (17o + 17o i plansnittet).
Senior rådgiver Jon-Viking Thunes i Sweco er sterkt kritisk til avtrekkspunkt i benken ved siden av komfyren.
Advarer mot avtrekks-punkt i benken
Svært vanskelig å få til å fungere i praksis, og fysiske lover om luftstrøm står i veien. Derfor er Jon-Viking Thunes forundret over at et slikt produkt lar seg presentere i et fagforum som VVS aktuelt uten at noen reagerer på dette.
Denne artikkelen er over 7 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Fyller 40 år, men ser bare fremover