NRK Østlandssendingen kan fortelle at Bystyret i Oslo hadde satt av hele 5,5 milliarder mer til investeringer enn de 8 milliardene som ble brukt, men likevel er trenden snudd. Det er ikke lenger slik at mesteparten av investeringsmidlene blir stående på bok. Behovet for nyinvesteringer er stort i Oslo blant annet fordi folketallet øker.
Skoleinvesteringene økte i fjor med hele 60 prosent. Det betyr at Oslo kan åpne tre store skoler til høsten.
At kommunen er blitt flinkere til å bruke opp pengene sine på vedlikehold og investeringer skyldes flere forhold.
– For det første har eiendomsforetakene våre, som jo er de som gjennomfører investeringene, fått bedre rutiner og er flinkere til å bruke pengene. For det andre har det blitt bedre kapasitet i bygg- og anleggsnæringen, forteller byrådsleder Stian Berger Røsland (H) til Østlandssendingen.
Før finanskrisen opplevde kommunen ikke å få inn anbud eller å få svært få anbud på oppdrag. Det er ikke lenger tilfelle. Kommunen har også begynt å standardisere bygg til skoler, barnehager og omsorgsinstitusjoner.
– Vi trenger ikke å finne opp hjulet på nytt hver gang vi skal bygge en skole, barnehage eller et omsorgstilbud. Det kommer til å kutte ned byggetiden og redusere kostnadene over tid, sier Berger Røsland.