- Vi har kartlagt alle programmene vi bruker og har full kontroll over situasjonen, men det er fortsatt en del å jobbe vi skal gjøre. Vi har imidlertid fokus på BIM og vil bruke mye ressurser på innenfor dette fagfeltet i årene som kommer, opplyser IT-ansvarlig/prosjektleder, Arvid Olsen i Anders O. Grevstad Gruppen AS.

Strengere krav fremover
- Vi driver rådgivende entreprenørvirksomhet og i forbindelse med økende krav fra kunder som Statsbygg, Forsvarsbygg og andre om satsing på BIM, og offentlige myndigheters skjerpede krav til energieffektivitet i bygninger har Anders O. Grevstad Gruppen AS styrket sin kompetanse ved å bygge opp egen prosjekteringsavdeling. Her satser vi på prosjekteringsverktøy som gjennom utveksling av det åpne IFC-formatet gjør oss i stand til å delta i kommende BIM-prosjekter. AOG-Gruppen er med i BIM-fyrtårn i regi av Norsk Teknologi og Forsvarsbygg sier Arvid Olsen.

- Vi er og i ferd med å se på hva som skal til for at vi internt i gruppen kan utnytte fordelene BIM kan gi oss. Presentere data/tegning fra våre forskjellige verktøy for kjøkken, bad, elektro, rør, ventilasjon i en felles 3d modell. Dette vi gi grunnlag for bedre utnyttelse og samarbeid mellom gruppens samlede resurser og bedre presentasjon av løsninger overfor våre kunder.

For å få det til er vi avhengige av ytterligere å styrke vår kompetanse gjennom kursing og at våre leverandører av programvare som ennå ikke har utviklet import/eksport av IFC-formatet vil starte denne prosessen raskt.

- Har vvs-bransjen sittet litt for lenge på gjerdet før de har tatt inn over seg at BIM-teknologien har kommet for å bli og at det tilhører fremtiden?
- De store, tverrfaglige selskapene har god kompetanse og har ingen problemer, men mange andre har nok kanskje hatt litt lite søkelys på temaet. Det varierer imidlertid sterkt fra bedrift til bedrift tror jeg, sier Arvid Olsen.

- Er BIM for krevende for små og mellomstore rørleggerbedrifter?
Nei, det tror jeg ikke, men det vil kreve at det avsettes ressurser til investeringer og kompetanseheving. Dette løser seg ikke av seg selv, så vvs-bransjen må nok bli noe mer aktive.

Anders O. Grevstad Gruppen AS er morselskapet til Anders O. Grevstad AS, Rørleggeriet AS og Unik VVS AS. Selskapet har hovedkontor i Bergen og har over 200 ansatte.  Alle firmaene i Anders O. Grevstad Gruppen driver innen VVS / VA / Sprinkler bortsett fra Åge Monsen AS (ca 20 ansatte) som er en elektroinstallatør.