SINTEF Byggforsk har i en rapport avdekket at fuktskader utgjør en stor andel av byggfeil i Norge. Fuktskader kan være svært kostbare å rette opp og koster samfunnet og de enkelte huseiere store beløp.

Dette er bakgrunnen for at man i det nye regelverket presiserer kravet om søknadsplikt og krever bruk av foretak med ansvarsrett for søknad, prosjektering, utførelse og kontroll. Dette gjelder også der tiltakshaver tidligere kunne få ansvarsrett. Det betyr at selv om tiltakshaver i medhold av plan- og bygningsloven § 20-2 kan forestå noen tiltak selv, skal arbeid på våtrom i slike tiltak forestås av ansvarlige foretak i alle faser.Unntak er gjort for våtrom i alminnelige driftsbygninger.

Krav til foretak som kan godkjennes foransvarsrett følger av kapittel 9-13 i SAK10.

Hvem skal ansvarsbelegges?
I byggesaker hvor det er krav om bruk av ansvarlige foretak, skal følgende funksjoner ansvarsbelegges:
• Ansvarlig søker
• Ansvarlig prosjekterende
• Ansvarlig utførende
Fra og med 1.7.2011 skal også ansvarlig
kontrollerende ansvarsbelegges.

Ansvarlig søker

Søkeren er tiltakshavers representant overfor kommunen. Søkeren har ansvar for at søknaden inneholder nødvendige opplysninger for at kommunen skal kunne ta stilling til om tiltaket er i samsvar med bestemmelser og tillatelser gitt i eller i medhold av plan- og bygningsloven. En annen viktig oppgave for søker er å påse at hele arbeidet er belagt med ansvar, det vil si at alle behov for ansvarsretter er fylt opp med ansvarlige foretak, og at foretakene leverer erklæringer når arbeidet er utført. Sist, men ikke minst, søkeren har også ansvar
for at arbeidet avsluttes med ferdigattest.

Ansvarlig prosjekterende
Prosjekterende har ansvar for at prosjekteringen kvalitetssikres og dokumenteres, og at den er fullstendig som grunnlag for utførelsen i henhold til byggteknisk forskrift (TEK10) kapittel 2 og i henhold til foretakets styringssystem. Utførende skal ikke måtte foreta noen form for prosjektering selv.

Ansvarlig utførende
Utførende har ansvaret for gjennomføringen av tiltaket, primært i henhold til produksjonsgrunnlaget. Det må foreligge sporbarhet i gjennomføringen mellom utførelsen og produksjonsunderlaget, herunder tegninger og standarder. Ansvarlig utførende har også ansvar for kvalitetssikring (egenkontroll) av at plan- og bygnings-lovgivningens krav og rammene for tillatelsen er oppfylt innenfor sitt ansvarsområde.

Ansvarsområdet er imidlertid i hovedsak begrenset til utførelse i henhold til prosjekteringen. Det er først og fremst ansvarlig prosjekterende som har ansvar for innarbeidelse av plan- og bygningslovgivningens
krav i tiltaket. Ansvarlig utførendes ansvar i forhold til plan- og bygningsloven er derfor avgrenset av prosjekteringen, lovgivningens eksplisitte krav til utførelsen, og der han oppdager eller burde oppdage feil i prosjekteringen.

Kontroll
Kontroll i alle ledd av byggeprosessen skal utføres av ansvarlig foretak. De nærmere kravene til kontrollforetak og kontroll følger av plan- og bygningslovens kapittel 22 og 23 samt SAK10 kapittel 14. Krav om obligatorisk uavhengig kontroll av fuktsikring ved nybygging og ombygging av våtrom (jf. SAK § 14-2 første ledd) trer først i kraft 1. 7. 2011. Kommunen kan gjøre unntak fra krav om obligatorisk uavhengig kontroll i særlige tilfeller, helt eller delvis (jf. SAK10 § 14-5).

I perioden fra 1. 7. 2010 kan kommunen likevel etter en konkret vurdering kreve uavhengig kontroll etter SAK10 § 14-3. Kravene til innhold og omfang av uavhengig kontroll bør tilpasses nivået på kvalitetssikringen som ellers forventes gjennomført i det enkelte tiltak.

SAK10 § 6-8 åpnes det for at kommunen kan innvilge ansvarsrett for den som ønsker å bygge til eget bruk.

Forutsetningen for å kunne anses som selvbygger er at tiltaket gjelder boligeller fritidsbygning (helårsbolig, fritidsbolig og garasje, uthus, påbygg, tilbygg og lignende) til selvbyggers eget bruk.

Den som søker om ansvarsrett som selvbygger må sannsynliggjøre å inneha tilstrekkelige kvalifikasjoner. Kompetanse og erfaring skal tillegges vekt. Personer med bygningsteknisk utdanning og praksis bør kunne godkjennes. Andre forhold som kan tillegges vekt er om selvbygger tidligere har bistått ved oppføring av byggverk
eller lignende. Også relevante kurs kan tillegges vekt i vurderingen.

Videre må selvbygger også sannsynliggjøre at arbeidet vil bli tilfredsstillende utført. Kommunen kan, dersom ovennevnte vilkår er oppfylt, godkjenne selvbyggeren som ansvarlig for funksjonene søker, prosjekterende og
utførende i byggesaken og for alle fagområder under forutsetning av at de er i tiltaksklasse 1. Selvbyggeren kan imidlertid aldri godkjennes for kontroll, da kontrollforetak skal være uavhengig av de andre ansvarlige.