Høye strømpriser bidro til salgsrekorder i 2022 og 2023, og mange i bransjen var derfor forberedt på at salget ville gå noe ned i 2024. Lavere strømpriser, dyrtid, høy boligrente og lav byggeaktivitet har bidratt til lavere etterspørsel etter varmepumper, noe vi også ser i Sverige og Finland.

- Det er fortsatt høy etterspørsel etter luft-til-luft-varmepumper, med et salg i annet kvartal som tilsvarer utviklingen i 2021, sier daglig leder Rolf Iver Mytting Hagemoen i Varmepumpeforeningen.

Salget for luft-til-vann-varmepumper går også noe ned, mens væske-til-vann-varmepumper (bergvarme) fortsetter den negative utviklingen med et fall på hele 48 prosent.

Saken fortsetter under bildet:

Salgstall Prognosesenteret har innhentet for Varmepumpeforeningen. 

Bedre rammebetingelser må på plass om vi skal få ned energibruken

Varmepumper blir trukket fram som en sentral løsning om vi skal klare å redusere strømforbruk og frigjøre plass i strømnettet. Stortinget har vedtatt et mål om å redusere strømforbruket i bygg med 10 TWh innen 2030, og for å nå dette målet trenger vi en kraftig vekst i antall installerte varmepumper og andre energitiltak.

Direktoratet for byggkvalitet har i 2024 fått i oppdrag å utrede hvilke mulige endringer i byggteknisk forskrift (TEK) som kan legge til rette for økt energieffektivitet, energifleksibilitet og lokal energiproduksjon. - Vi forventer derfor at en revidert TEK basert på levert energi vil stimulere flere utbyggere til å velge effektive varmepumper, og ikke helelektrisk oppvarming som mange velger i dag, presiserer Hagemoen.

- Vi forventer også at ny Enova-avtale får et energimål som følges opp med bedre støtteordninger for varmepumper og andre modne og velprøvde energitiltak som reduserer energibruken i bygg og industri.

Slik ser tallene for andre kvartal 2024 ut for de ulike kategoriene av varmepumper:

Type varmepumpeEndring sammenlignet med andre kvartal 2023
Luft-til-luft-20,8%
Luft-til-vann-28,5%
Væske-til-vann-48,4%
Ventilasjonsluft-18,7%
Tappevann-11,1%