Kulturlandskapspleie fører etter hvert til uttak av betydelige volumer med trevirke. Det meste av denne aktiviteten skjer i dag med stor grad av manuell innsats. I tillegg blir store deler av den biomassen som tas ut brent på stedet. Brukt til produksjon av biobrensel er denne biomassen en ressurs.

Som følge av nedgang i dyretallet i fylket og dermed redusert beiteaktivitet øker andelen av dyrket mark som går ut av jordbruksproduksjon. Dette er arealer som uten pleie raskt gror til med vegetasjon, i hovedsak lauv. I tillegg er det stort behov for rydding langs jordekantene.

I skogen ligger tynningsaktiviteten i fylket langt under nivået den burde ligge på rent skogfaglig dersom vi vil legge vekt på produksjon av kvalitetsvirke. Gjennom ny teknologi (rasjonelle klippeaggregater mv.) kan vi drive tynning / sein avstandsregulering av hele trær til en vesentlig lavere kostnad enn ved tradisjonell tynning. Uttak av slikt virke til bioenergiformål kan være interessant.

Formålet med prosjektet er å øke høsting av skog til bioenergiformål i første rekke gjennom uttak av heltrevirke i kulturlandskapet og fra tynninger og sein avstandsregulering. Prosjektet ønsker å få til en god verdikjede fra skogen fram til virkesterminal med en effektiv logistikk av aktuelt virke.

Trong SagaGjennom prosjektet vil lokale skogsentreprenører bli utfordra til å skaffe seg kunnskap og aktuelt utstyr til å gjennomføre denne type skogsdrifter og håndtere logistikken rundt det. Prosjektet skal også å øke interessen for hogst av virke til bioenergiformål gjennom informasjonsarbeid og skogdager. Områder der det er store aktuelle ressurser og der det er et potensial for avvirkning til bioenergiformål blir kartlagt, og prosjektleder vil kontakte aktuelle skogeiere for å i gang avvirkning.