Miljødirektoratet kontrollerte høsten 2015 29 kjøpesentre, hotell, sykehus, rådhus, kultur- og konserthus.

Nærmere 48 % av virksomhetene kunne ikke dokumentere at lekkasjetester av anleggene var gjennomført. Større ventilasjonsanlegg skal jevnlig vedlikeholdes og testes for lekkasjer.

- Dette er viktig for å forhindre utslipp av de sterke klimagassene. At så mange ikke kan dokumentere at de jevnlig gjennomfører lekkasjetesting er derfor alvorlig, sier seksjonssjef i Miljødirektoratet, Ragnhild Orvik i en pressemelding fra Miljødirektoratet.

10 % av foretakene hadde hyret inn firmaer uten F-gass sertifiserte firmaer til å gjennomføre vedlikeholdet. Det er ulovlig og kan føre til en større risiko for utslipp av skadelige klimagasser. Denne typen arbeid setter krav til kompetente fagfolk med tilstrekkelige sertifiseringer.

- Det er svært viktig at de som utfører dette vedlikeholdet vet hvordan man skal behandle disse gassene forsvarlig. GK Kulde er F-gass sertifiserte og kan utføre disse oppgavene, påpeker fagdirektør Kulde Ole Jørgen Veiby i GK Inneklima.

Kontrollene avdekket også at over halvparten av de kontrollerte anleggene manglet lovpålagt merking.

Fem av åtte kontrollerte sykehus benytter fortsatt den ozonreduserende gassen R 22. Det er per i dag ikke ulovlig, men det er forbud mot å etterfylle.

- Hvis sykehus mangler gass, og en akutt-situasjon oppstår, kan da sykehuset komme til å måtte etterfylle med denne gassen. Dette ble forbudt 1. januar i fjor. Vårt råd er derfor at sykehuseierne bør skifte ut slike anlegg, sier Orvik.

GK Inneklima har gode erfaringer med å skifte ut R 22-anlegg for flere kunder.

- Vi tilpasser anlegget etter byggets behov, og hjelper byggeier med å finne det optimale alternativet – både når det gjelder energieffektivitet og optimalt inneklima, sier Ole Jørgen Veiby.