– Vårt mål er å minimere den totale miljøpåvirkningen for våre produkter. Samtidig bekrefter dette BDs ønske om å være en god samarbeidspartner til bransjen og ta et større samfunnsansvar.
– Hos selskaper er det alltid varer av som forskjellige grunner ikke kan selges, og som til slutt blir sanert, selv om produktene er fullt brukbare.
Flatmoen påpeker at de i flere år har støttet ulike skoler med produkter. Men at det ofte har vært på bakgrunn av lokale ildsjeler og kontakter i skolene.
Slik oppsto idéen om å tilby disse varene til skoler som tilbyr rørleggerutdanning.
– Ved å sette dette i system, kan vi minske påvirkningen vår i tillegg til at flere har mulighet til å få tilgang til varene. Vår HR Businesspartner Kjersti Andresen og jeg begynte å konseptualisere prosjektet og ga det navnet «Overskuddsvarer med mening», på bakgrunn av at vi ville at de varene skulle kunne gi mening for noen andre.
Tommelen opp fra Rørentreprenørene
De presenterte sine tanker for Rørentreprenørenes fagsjef Are Skaar Nielsen, som straks vendte tommelen opp.
– Vi ble enige om å starte en pilot med noen utvalgte skoler for å teste behovet og interessen, og valgte de videregående skolene Stovner, Kuben og Skedsmo. Under besøk hos skolene, ble det avdekket mangel på riktig og nok utstyr på bakgrunn av økonomi, og at det derfor fort kan oppstå avstand mellom lære og arbeidsliv.
Skolene har nå begynt å handle, og piloten skal vurderes i løpet av vinteren.
– Ut fra den erfaringen de høster i piloten, vil vi rulle ut tilbudet bredt. Målet er å koble på resten av skolene i Norge i løpet av 2025. Men det er viktig at vi skynder oss litt sakte, ikke minst fordi det kan være ulike behov i de ulike skolene.
– Hva slags produkter kan dere tilby?
– I første omgang, er det overskuddsvarer innen VVS, som favner alt fra porselen til ulike rørsystemer. Det kan for eksempel være produkter som ikke kan selges over disk på grunn av ødelagt forpakning. Vi håper at dette kan være et lite bidrag til rørleggerutdanningen, som vil gagne bransjen. Det er viktig at elevene føler at de blir satset på, og at de faktisk har lært seg å bruke de produktene de vil møte når de skal ut å skru.
– Vi ønsker å ta et samfunnsansvar ved å heie på de som ønsker å utdanne seg til rørleggere.
Jobber til daglig med synlig VVS
– Jeg så at vi med dette kunne gi et bidrag både til klimaet og rørutdanningen, og heldigvis har vi ledere i BD som gir ansatte mulighet drive fram samfunnsnyttige prosjekter.selv om de ligger litt på siden av den daglige jobben.
Selv om det er Flatmoen og Andresen som er mest dirkete engasjert prosjektet, er de flere interne som bidrar godt, understreker hun.