Uansett myndighetskrav skjer det en gradvis utfasing av oljefyringsanlegg, men i mange tilfeller er det en bedre løsning å beholde oljekjelen og bruke den som spisslast. Dette gir god fyringsøkonomi og er svært miljøvennlig, mener Tor Sveine, daglig leder av Nordisk Energikontroll. Nordisk Energikontroll leverer mest til større anlegg i borettslag, forretningsbygg og lignende.|
– Vi har utviklet et system for å integrere varmepumper i eksisterende varmeanlegg – det er ikke så lett å få til. I et varmeanlegg lager man typisk 80 °C vann, men det er altfor høyt for varmepumpen. Vi går inn lengre inne på radiatorkretsen, og når så varmepumpen leverer for lite, kobles olje/elkjelen inn.
Det er ideelt med ett fyrhus pluss undersentraler med mindre varmepumper. Skulle vi renovere et anlegg med f.eks. syv undersentraler, ville vi satt inn varmepumpe i undersentralene og latt fyrsentralen være som før. Varmepumpen ville dekke det meste av grunnlasten. Du oppnår mye med å ha fornybar grunnlast og oljekjel på toppen. Det koster typisk 500 000 til 1 000 000 for hver undersentral. Tilbakebetalingstiden er 4-6 år.
For å gjøre denne miljøvennlige løsningen mer fristende, har vi funnet en finansieringsløsning med SG Finans. Vi fakturerer energibesparelsen ved å sette en pris på gratisenergien. Ordningen innebærer at kunden slipper å ta opp lån, det er en leasingform og finansieringsselskapet eier anlegget i leieperioden. Når det er nedbetalt går energiregningen i bånn.
Kombinasjonen av varmepumpe til grunnlast og oljefyr til spisslast er miljøvennlig og økonomisk, men dette kan bli enda bedre den dagen oljefyren kjøres på biodiesel. Det planlegges en fabrikk for produksjon av 2. generasjon bioenergi fra trær, og om et par år er det klart for biodiesel til bruk på oljebrenner. Da har et du oljefyr med fornybar energi.
Pilotanlegg
Nordisk Energikontroll har hatt et pilotanlegg i drift i borettslaget Haukåsen Sameie 1 på Haugerud i Oslo. 100 leiligheter har vært med i prosjektet og varmepumpen har dekket det grunnleggende energibehovet for disse leilighetene. Spisslasten dekkes av to store oljekjeler og en elektrokjel. Målingene viser at vi så langt har oppnådd en energibesparelse til oppvarming på 32 %. Pumpen er av typen luft-vann og har vært i drift siden julen 2007.
Varmepumpen på Haukåsen trekker 20 kW og gir 60 kW ut på nettet. Varmepumpen er integrert i anlegget slik at den kan produsere varme hele tiden. Installasjonen er enkel og medfører ingen store ombyggingsarbeider i varmesentralen. Varmepumpen er meget støysvak, noe som er helt nødvendig i tette boområder.
– Dette er bare ett av mange eksempler på at nytenkning kan gjøre mye godt både for økonomien og miljøet. Og ofte er det enkle tiltak som skal til, for eksempel isolasjon av tekniske anlegg. En uisolert fyrhusventil avgir 500 watt – 50 hvis du isolerer. Jeg var i morges på et sykehjem hvor alt teknisk var uisolert, tenk om alle slike anlegg ble isolert? sier Tor Sveine.
Tor Sveine
Ole Daniel Enersen