Gjennomsnittlig levetid for en varmtvannsbereder i Norge er ca. 25 år. Men allerede etter 15 år bør man sterkt vurdere å skifte den ut. I de fleste tilfeller vil man dermed unngå fare for lekkasje. Et ofte uteglemt argument er at man også vil oppnå en ENØK besparelse på ca. 500 kWh/år ved å bytte.

Selv om norske beredere er av høy kvalitet bør man ikke «regne med» at en bereder alltid holder i 25 år. Dette sier Sigurd Braathen hos Oso Hotwater, som en kommentar til at det nylig er vist at beredere står for en stor del av vannskadene her i landet.

Det er erfaringsmessig store variasjoner i levetid på en bereder, den avhenger først og fremst av vannkvalitet og hvilket område i landet produktet står i.

- Det er korrosjons aggressiviteten som er avgjørende, sier Sigurd Braathen ved Oso Hotwater til VVSForum.

Selg service!
Braathen oppfordrer rørleggere å selge inn en «serviceavtale» ved installasjon av beredere, hvor man for eksempel tar en kontroll av boligens VVS anlegg hvert 3 – 5 år og samtidig sjekker berederen.

- Hvis en bereder er over 15 år, mener vi det er forsvarlig å anbefale et skifte før neste kontroll, sier Braathen.

I tillegg til sikkerhet mot lekkasje vil forbruker ved skifte i de fleste tilfeller også oppnå en ENØK besparelse på ca. 500 kWh / år pga. redusert varmetap.

- Det i seg selv vil bidra til at kunden ser på det som mer interessant. Bra for bransjen og bra for brukeren, sier Braathen.

Tenk sikkerhet
I tillegg til vannets beskaffenhet kan også pakninger svikte og forårsake lekkasjer før selve berederen er slitt ut.

- Vi anbefaler at beredere alltid står i rom som er utført iht. våtromsnormen med avløp, presiserer han, som viser til at det er pålagt med vannstoppere. Det er heller ingen funksjonsgaranti på en vannstopper.

- Mye taler for at de etter 20 år ikke er funksjonelle, og da er man like langt, sier Braathen.

Om en bereder står i et rom uten sluk, og det er sannsynlig at den ved en eventuell lekkasje vil forårsake vannskader i boligen av betydelig omfang, bør automatisk vannstoppventil med sensor monteres umiddelbart. Alternativt bør berederen flyttes til egnet rom med avløp hvis mulig.

Sjekk selv
Forbrukere som ikke har serviceavtale med rørlegger bør dessuten kontrollere berederen årlig for eventuelle lekkasjer og skal i alle tilfeller gjennomføre årlig funksjonstest av sikkerhetsventilen.
- Installatører bør på det sterkeste anbefale for kundene at beredere monteres i rom utført iht. våtromsnormen med avløp. Hvis dette ikke er mulig, skal og må automatisk vannstoppventil med sensor monteres, sier Braathen.

Hvis det er fare for stort skadeomfang ved en lekkasje, bør et oppsamlingskar med separat overløp til sluk monteres under berederen, f.eks. ved montasje på loft / i himling e.l.