- Vi var de aller første som installerte varmepumper i boligblokker i Bergen, sier styreleder i Sponviken Borettslag, Gerry Mattson. Da de gamle pumpene var modne for utskifting for et par år siden, ble flere løsninger vurdert. Men det endte med at de gamle pumpene ble skiftet ut med nye. Borehullene langt nede i fjellet var allerede der og ville ellers stått der til ingen nytte. Og fordelene med varmepumper talte egentlig for seg selv, påpeker Mattson.
Varmepumpene gir varme året rundt
- Varmepumper er fantastisk flotte når de virker som de skal. Pumpene er en mye renere energikilde enn mye annet, miljøgevinsten er stor. Dessuten sparer vi mye penger med de nye pumpene i forhold til oljefyr og elektrokjel, det ser vi tydelig på strømregningene våre. Nå har vi varme hele året og det er veldig bra, for det hender jo at vi får kalder dager også på sommeren. Med de nye pumpene har vi ikke hatt noen reparasjoner og det er vi veldig fornøyde med, men de trenger litt vedlikehold. Varmepumper bruker noe strøm, men sammenlignet med en elektrokjel er det bare snakk om halvparten, forteller Mattson. Borettslaget investerte ca 3 millioner kroner i de nye pumpene. Hver boligblokk bruker én pumpe som igjen bruker tre borehull. I alt består borettslaget av fire blokker.
Kvalitetsforskjell på nye varmepumper
Den gang Sponviken Borettslag bestemte seg for å satse på bergvarmepumper, ble varmen de hentet ut delt med en skole som ligger like ved. Fyren lå på skolen og det gikk rør fra skolene til blokkene. Men så viste det seg at rørene hadde blitt lagt for høyt, de sprang lekk og det oppsto komplikasjoner. Dermed fant borettslaget ut at de ville ha sitt eget varmesystem. De første bergvarmepumpene var det imidlertid ofte problemer med, sier Mattson som har vært styreleder siden 1989.
Av den grunn ble det mye utgifter til de første pumpene. De siste årene fungerte varmepumpene greit, med unntak av én som havarerte. Vi merker jo at de nye vi har installert er av en helt annen kvalitet.
NOVAP kan fortelle at det har vært en rivende teknologisk utvikling siden 1984 og at varmepumpene som produseres og selges nå, 27 år etter Sponviken borettslag investerte, er både mer driftssikre og effektive. I følge NOVAP var Sponviken borettslag svært innovative da de bestemte seg for varmepumper allerede i 1984. Nå er det mange borettslag som har fulgt i Sponvikens fotspor.
Trenger noe tilleggsvarme
-Vi hadde noen diskusjoner om hva vi skulle velge denne gangen, det ble veldig mye fram og tilbake, men vi endte opp med nye varmepumper, sier Mattson. Vi visste at teknologien har kommet langt siden vår første investering i 84. Med de nye varmepumpene sparer vi både penger og miljøet i forhold til andre fyringssystemer. Men samtidig så ser vi at varmepumper har en begrensning. På svært kalde dager må man ha tilleggsvarme som for eksempel elektrokjele eller oljefyr, avrunder Mattson.