– Da jeg installerte varmepumpe ble jeg forespeilet en årlig besparelse på 4000 – 5000 kWh, og det stemmer kanskje i teorien, men ikke i praksis. Siden jeg fyrer mye i peisen varmer det i seg selv godt opp i stua, og derfor har jeg kun spart rundt 200 kWh i måneden, sier Andersen til Hus&Bolig.

– Når det gjelder tallene fra SSB, så kan en forklaring være at det er snakk om en skjevhet i utgangspunktet, fordi de som bruker mest strøm også kan være de første som installerer varmepumpe, side daglig leder i Norsk Varmepumpeforening, Bård Baardsen.

I tillegg til å finne ut at strømforbruket til boliger med varmepumpe var høyere i 2006, fant SSB også ut at boliger mellom 100 og 150 kvadratmeter også hadde en høyere energibruk, både totalt sett og per kvadratmeter, i boliger med varmepumpe, mens total energibruk for større boliger var ca. 3 000 kWh lavere i husholdninger med varmepumpe.

– Her er vi inne på noe som er ordentlig vanskelig når det gjelder besparelser ved varmepumper. Å sammenligne boliger med og uten varmepumpe gir kanskje ikke riktig inntrykk. Man bør se på én bolig før og etter varmepumpa ble installert, sier Olav Lindberg ved Lier Everk.

Effekten av en varmepumpe måles i COP, det vil si hvor mange kWh den produserer per kWh den forbruker. Tall fra ENOVA viser at denne ligger mellom 1,6 og 4,4 avhengig av utetemperatur og hvilken varmepumpe du har.

– En annen forklaring kan være at folk har det varmere inne nå enn før. En økning av romtemperaturen fra 20 til 22 varmegrader øker energiforbruket merkbart, sier Lindberg.

Lier Everk er opptatt av å gi kundene god opplæring i hvordan man bruker varmepumpa.

– Kunnskap om hvordan en varmepumpe fungerer er vesentlig. Jeg synes det er tøft gjort av dem som kjøper varmepumpe i butikken og tar den med hjem under armen for selv å finne ut hvor den skal monteres.

– Vi ser at læringskurven for bruk av varmepumpe er lang for mange. Viftehastighet og termostat er de to viktigste funksjonene på en varmepumpe, og hvis vifta står på 1 og man ikke får god nok effekt med en termostat på 22, er ikke løsningen å skru termostaten opp til 30. Vifta må skrus opp for å få varmen til å sirkulere i boligen, sier Lindberg.

Les hele artikkelen på Klikk.no