– Det trengs en mer helhetlig bolig- og bygningspolitikk. En egen stortingsmelding er første skritt i retning av at myndighetene blir mer samkjørte. Regjeringen må flytte planavdelingen fra Miljøverndepartementet til Kommunal- og regionaldepartementet, slik at vi får en minister for byggenæringen med verktøykasse som bidrar til helhet og sammenheng, sa Audun Lågøyr, direktør for kommunikasjon og næringspolitikk i Byggenæringens Landsforening.

Byggenæringen sysselsetter og skaper verdier over hele landet. Det offentlige kjøper 40% av det byggenæringen produserer og styrer over de siste 60%.
– Stabilitet og forutsigbare rammebetingelser er de viktigste forutsetningene for kapasitetsbygging i næringen. Det må myndighetene levere, sa Lågøyr.

Jørgen Leegard, direktør for rekruttering og kompetanse i BNL understrekte at myndighetene må stille kompetansekrav til næringen.
– I dag er det for lett å starte opp bedrift innen bygg og anlegg. Myndighetene må stille kompetansekrav til foretakene i byggenæringen, sa Leegard.

BNL drøftet også utfordringer næringen møter knyttet til en fragmentert offentlig struktur. Per Jæger direktør i Boligprodusentene innledet om universell utforming og produktivitetsutfordringene. Jon Sandnes direktør i EBA tok opp hvordan næringen oppfatter det offentlige som byggherre. Byggevareindustrien forening tok opp behovet for satsing på energieffektivisering av vanlige hus og utfordringene knyttet til tilpassingen til stadig nye EU-regler.