– Alle Boligbyggs eiendommer blir rehabilitert og vedlikeholdt med ulike intervaller, og Sofienberggata 7 hadde ikke blitt rehabilitert siden oppførelsen i 1978. Det store omfanget av rehabilitering ble initiert som en respons fra Oslo kommunes mål om energisparing i egne eiendommer, sier Olav Væhle, sivilingeniør og prosjektleder i Boligbygg Oslo KF.
Væhle har arbeidet med rehabiliteringer i mer enn 15 år og de siste 10 årene hos Boligbygg Oslo KF. Væhle har også deltatt i miljøsatsing for byggebransjen siden 2001.
Saken fortsetter under bildet:
Bildet: Boligbyggs prosjektleder Olav Væhle og Jonas Haarseth som var anleggsleder for entreprenør HAB Constructions på taket underveis i prosjektet. Foto: Boligbygg Oslo KF.
Tett samarbeid med entreprenører
Han forteller at Boligbygg jobbet tett sammen med prosjekterende og entreprenører for å finne de beste løsningene.
– Vi har satt klare mål for energieffektivitet sammen med kravene i Tek17. I tillegg har kommunikasjonen med Plan- og Bygningsetaten gitt oss både begrensninger og muligheter. Entreprenør har gitt gode tilbakemeldinger på løsninger, og gitt sine bidrag til dagens løsning. Det har vært et godt samarbeid for å komme dit vi er i dag.
– Klimaveggene har 30 centimeter isolasjon mellom dampsperre og vindsperre med gips på innsiden og kledning på yttersiden. Når vi bygde balansert ventilasjon, rev vi alt av takoppbygging og la kanaler før vi hevet gesimsen og fylte opp med 40 centimeter isolasjon over kanalene. Der det ikke er kanaler er det opp til en meter med isolasjon.
– Det balanserte ventilasjonsanlegget har fire aggregater til fem oppganger og ventilerer alle leilighetene. Tidligere var det bare avtrekk med ventiler i veggene. Når man bygger nye vegger etter dagens krav, blir bygget helt tett, og da må man ha balansert ventilasjon.
– Vi har to varmepumper på til sammen 200 KW og en brønnpark i bakgården med 16 energibrønner. Anlegget leverer varme og kjøling til ventilasjonsanlegget og varmtvannsproduksjon. Solcelleanlegget er plassert på en sydvendt vegg og på deler av taket. Strømmen går til hovedfordeling og overskytende kraft går ut på nettet til nettleverandøren.
Saken fortsetter under bildet:
Bildet: En innbydende møteplass for beboeren med en rekke miljøkvaliteter som god overvannshåndtering og variert beplantning.
Hva vil du trekke frem som spesielt innovativt i prosjektet?
– Ambisjonen om å oppgradere en eldre boligblokk til energiklasse A er i seg selv innovativt. Det er derimot ikke spesielt innovativt å velge de løsningene vi har gjort, men det er heller ikke vanlig å gjøre så omfattende tiltak uten å gjennomføre en totalrehabilitering.
Hvordan har gjennomføringen av prosjektet gått?
– Vi har ikke klart å gjennomføre dette uten problemer og har blitt godt forsinket i gjennomføringen. Det var ukjente hindringer og problemer i bygningsmassen og i grunnen i bakgården som måtte håndteres.
– Dette er et kvartal som ble sanert og revet i 1977. Det har vært veldig mye virksomheter i kvartalet både mot gaten og i bakgården. På 70-tallet fortsatte Fossveien helt til Nordregate. Det var kondemnerte boliger og fraflyttede forretningseiendommer som måtte fjernes. Alt ble fjernet unntatt Vinmonopolet i Nordregate. Til tross noen utfordringer er vi veldig godt fornøyd med sluttresultatet, avslutter Væhle.
Lær mer om dette og andre spennende prosjekter på Byggkvalitetsdagen 2024 i regi av DiBK.