Dette kom frem under åpningen av Boligkonferansen i går, i regi av Boligbyggernes Landsforening.

700 boligprodusenter har bidratt med tall i undersøkelsen. Anslaget ligger nå på 20.000 nye boliger i 2010.

- Nyboligmarkedet er inne i en positiv trend. Det er likevel fremdeles viktig å understreke at den forventede veksten vil skje i et moderat tempo, sa adm.direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening under Boligkonferansen i går.

Starten på 2010 var preget av en unormal kald vinter og en klargjøring av prosjekter som aktørene har hatt liggende på vent. Igangsettingen økte i mars fra februar med 25% og salget er opp 41% fra februar. Veksten er klart størst på leiligheter viser tallene fra Prognosesenteret.

Ordrereserven har styrket seg hvert kvartal siden 1. kvartal 2009 og ender 26,1% høyere enn for ett år siden. På 3 måneder er bransjens ordrereserve stryket med nærmere 16 prosent. Dette gir et anslag på 20.000 nye boliger i 2010.
 
Salget fordeler seg prosentuelt med en større andel på leiligheter og mindre på eneboliger enn hva boligmassenfordelingen indikerer. Hittil i år utgjør 40 prosent av økningen i nyboligsalget leiligheter mens tilsvarende tall 1. kvartal i fjor var 27 prosent. Eneboliger utgjør 1. kvartal i år 39 prosent mot 53 prosent i tilsvarende periode i fjor. Salget av rekkehus og tomannsboliger er tilnærmet uendret og ligger på 21 prosent av nyboligsalget totalt.

Holder salget samme tendens ut året som hittil i år, vil det bli solgt 6% flere boliger i 2010 enn i 2009. Mars alene tok 39 prosent av dette salget.
 
Det er Rogaland som har hatt den største økningen i salg 1. kvartal i år. Også i Hordaland og Akershus har det vært stor igangsetting og godt salg. Oslo sliter fortsatt med både igangsetting og nyboligsalget.