Det første kurset ble holdt i Oslo 27 februar, og neste ut er i Tromsø 20 mars. Deretter følger Gjøvik, og så Trondheim og Kristiansand. Spørreundersøkelsen etter det første kurset viste at deltakerne jevnt over var fornøyde, med noen få unntak.
– Snittkarakteren for foredragene lå oppunder 5 av 6 mulige, opplyser fagsjef Knut Olav Knudsen i VVS-foreningen.

Overveiende positive
I spørreundersøkelser kan deltakerne evaluere innhold og foredragsholdere.
– Meget godt fornøyd, en av de bedre arrangement jeg har deltatt på, kommenterer en av deltakerne.

Andre tilbakemeldinger er ”Veldig bra kurs” og ”Dette var veldig bra. Masse nyttig informasjon”. Et par kommentarer kom også på den mer kritiske enden av skalaen; to stykker etterlyste mer fokus på de riktige løsningene.

Lær fra felten
Knudsen er en av tre foredragsholdere som skal reise landet rundt med kurset. Han presenterer testresultater fra feltmåleprosjektet VVS-foreningen har gjennomført i samarbeid med Enova.

– Noen av disse varmepumpene går skrekkelig dårlig, og noen så bra som det står i brosjyren, fastslår han. På det første seminaret presenterte han konkrete resultater fra flere av anleggene, og  tok for seg både ting som var gjort galt og forbilledlig.

I den siste kategorien var et anlegg med bergvarmepumpe som leverte effektfaktor på over 4 hele vinteren.

– Her er alt gjort som det skal gjøres. Dette er en skikkelig solskinnshistorie som vi som bransje må levere hver gang, synes Knudsen.

Varmepumpevettregler og Økodesign
Fagdirektør David Zijdemans tar for seg varmepumpevettreglene (Les dybdesaken om varmepumpereglene ), og riktig valg av varmepumpe til riktig formål.

Tema for foredragene til seniornerd Gert Nielsen i Multiconsult er Økodesigndirektivet og hva det betyr for varmepumper, og hvordan man skal spesifisere et varmepumpeanlegg.

Les mer om kursene på www.vvs-foreningen.no