Tor Brønn er et eksempel på engang bransjemann – alltid bransjemann. Som utdannet rørleggermester med egen autorisasjon, begynte han i 1974 i stedet å selge rør. Kapillar- og Prisolrør, Sym og Essem loddefittings. -Sym på Østlandet og Essem på Vestlandet, sier Tor, som om det skulle vært i går han fikk ordren. Essem var med innlagt loddetinn, og det skulle de ha på Vestlandet. – Så kom Plus Prisol og Twintube, mimrer Tor, og ramser opp ting som han ser på som utvikling i bransjen. – Pex-rørene fra 70-tallet var uten diffusjonssperre, og ble brukt ukritisk til alt, sier han supplert med en god latter.
I 1988 kjøpte Uponor aksjene i Wirsbo, men det skulle gå mange år før navnet ble Uponor i Norge. Wirsbo var et begrep, og det tok tid å tilvenne seg noe nytt. Etter oppkjøpet begynte introduksjonen av rør i rør. – Vi reiste landet rundt med en stor tilhenger og arrangerte kurs i rør i rør som var godkjent som etterutdanning, forteller Tor. Det var et mobilt bad, og rørleggere kunne legge rør så mye de orket. I tillegg var det teoriundervisning.
Om fremtiden
Selv om Tor kunne brukt hele dagen på å fortelle om ”gamle dager”, er han også glødende opptatt av bransjens fremtid. Han ramser opp utfordringer på rekke og rad, innfløkte bestemmelser og regelverk, systemutvikling, dokumentasjon, skjemavelde, etc. - Og hva slags prosjektledere skal rørleggerbedriftene ha i fremtiden, undrer Tor og konstaterer følgende: - Vi har hatt dyktige fagfolk i den rollen, som jeg har stor respekt for. – I fremtiden blir de kanskje erstattet av folk uten bransjeerfaring i form av praksis – unge sivilingeniører som har et annet og kanskje bedre forhold til papirer og dokumentasjon, men som mangler den praktiske erfaringen, sier han uten å virke overbevist om at det eventuelt blir en endring til det bedre.
Et kort øyeblikk ser Tor tilbake igjen, og konstaterer følgende; - Da sentralvarmeanlegg begynte å bli vanlig i boliger, var det forbundet med status å ha hus med et slikt anlegg. Så kom gulvvarme, og det stoppet ikke der. Systemene utvikles, og i terminalbygget på Gardermoen har vi levert ca. 800.000 meter rør som varmer om vinteren og kjøler om sommeren. Det var så spesielt, at det kom folk fra Thailand og inspiserte anlegget og installerte tilsvarende i nye Bangkok Airport, sier en rimelig stolt Tor Brønn.
Andre roller
Tor Brønn er en allsidig bransjemann. I tillegg til jobben som daglig leder i Uponor, har han en lang karriere bak seg i styret i det som nå heter VA- og VVS Produsentenes forening. Han var også styremedlem i Varmeinfo. Utover det sitter han som produsent- og leverandørenes representant i Vannskadekontoret i regi av NBI. Der har han ”overlevd” mange medlemmer etter mange år i den rollen.
Visjoner
Som nevnt er Tor opptatt av fremtiden, og har visjoner om en mer helhetlig tankegang som også vil være til det bedre for VVS-bransjen. Han nevner snøsmelteanlegg som et eksempel på en slik vinn - vinn situasjon. – Legges det rør for snøsmelting i gater og fortau, vil antall fallulykker med personskader reduseres betydelig, og spare samfunnet for langt større summer enn det koster å investere i noen meter rør, drømmer rør- og systemselgeren Tor Brønn. Og det virker som han selv tror på at det kan bli virkelighet en gang. Som et annet eksempel på helhetlig tankegang som vil få store samfunnsøkonomiske konsekvenser i form av redusert antall vannskader, fastslår han følgende; - Alle boliger skulle hatt vannstoppeventil. Det burde vært et krav. – Det eneste som er sikkert er at antallet vannskader øker, selv om vi jobber for at det motsatte skal skje, sier han og er plutselig litt representant for Vannskadekontoret igjen.
Om varme- og rørsystemer har han en klar mening; - Det er komfort folk vil ha og komfort vi selger, konstaterer han. Og blir plutselig bekymret for en utvikling han har sett litt av i det siste. – Da du og jeg var små var det naturlig med en vedovn midt i huset, men at det nå i enkelte tilfeller plasseres radiatorer midt i rommet, blir å gå baklengs inn i fremtiden, fastslår han.
Hobby
-Jobben er hobbyen min, sier Tor. Men korrigerer seg selv ganske raskt. – Det er mye mer også. Jeg er glad i sang og musikk og bruker en del tid på det, og selvfølgelig familien - barn og barnebarn. Og så trener jeg litt, sånn vedlikeholdstrening. Selv om han fortsatt er daglig leder og en opptatt mann, har han etter hvert fått en større stab rundt seg av dyktige personer og lever et mer normalt liv nå, som han karakteriserer det.
Tor har alltid vært kjent for sitt gode humør og hese stemme. Han er jordnær, blid og fornøyd, selv om livet ikke alltid har vært en dans på roser for ham. – Jeg har vært operert mange og tjue ganger, forteller han. Først 13 operasjoner i halsen for stemmeproblemene for mange år siden. Så var han utsatt for en alvorlig bilulykke som krevde en del operasjoner i den påfølgende tiden, og nå sist for et par år siden var det en hjerteklaff som slo seg vrang. Nok til å ta livsmotet fra noen og enhver, men ikke Tor. Han er like optimistisk og fornøyd. Trygt forankret i Larkollen og Østfolding god som noen. Det er så man blir i godt humør av å snakke med Tor, og det er en god egenskap å ha.