- Det å bruke prefabrikkerte systemer gir færre skader, er billigere og ikke minst raskere å installere. Den eneste ulempen er at prefabrikkerte systemer gir noe mindre fleksibilitet, påpeker Fiskum.
Prefabrikasjon betegner i byggebransjen at større eller mindre bygningsdeler blir framstilt på fabrikk, slik at arbeidet på byggeplassen reduseres.
Forekommer skader
Det finnes i dag mange eksempler på prefabrikkerte sanitærsystemer, for eksempel prefabrikkerte våtrom med vannforsyningssystem (rør i rør), membransystemer, sluksystemer og installasjonsvegger. Helt tilbake i DDR-tiden finner vi prefabrikkerte baderomsmoduler, så dette er ikke på noen måte helt nytt. I Norge kom de første modulene på slutten av 70-tallet og de har utviklet seg enormt de siste årene.
- Når det gjelder skadeerfaringene, så er skadene knyttet til transport og på selve byggeplassen. Det kan dreie seg om monteringsskader eller manglende tildekking, forteller Lars-Erik Fiskum i Sintef Byggforsk.
Skadeerfaringer med membransystemer og sluk, viser at ca. 25 av alle skadene skyldes lekkasje gjennom tettesjiktet på badet. Årsakene er utette membraner og lekkasje rundt selve sluket.
Positiv konklusjon
Det viser seg at prefabrikkerte installasjonsvegger beskytter bakenforliggende membransystem, at det er enkelt å bytte installasjoner uten å ødelegge membran, enkel tilgang til rørene, feste for skjult WC-sisterne ivaretar krav til lekkasjevarsling, det finnes gode festeanordninger for WC, servant og armatur samt festeanordninger for støttehåndtak.
Når det gjelder markedsføring med TG, så er denne mangelfull. Det finnes heller ikke ferdige plukklister og det selges ikke i ferdige pakker. Mangelfull kunnskap hos forhandler er også en utfordring.
- Konklusjonen er uansett positiv. Bruk av prefabrikkerte produkter gir færre vannskader, fastslår, Lars-Erik Fiskum hos Sintef Byggforsk.