Som for eksempel i det attraktive leilighetskomplekset Åse Brygge i Ålesund.

Olset AS har totalentreprisen for prosjektet, som ligger i et etablert boligområde vendt mot Borgundfjorden og Sunnmørsalpene. Etter flere års utvikling av prosjektet ble det iverksatt byggestart i januar 2012. I skrivende stund holdes det på med innervegger på én blokk og råbygget på nummer to og tre.

Attraktivt leilighetskompleks
Fordelt på tre lavblokker består prosjektet av 33 leiligheter av relativt høy standard. Blokkene omkranser et felles grønnareal, med underliggende innendørs parkeringskjeller. Leilighetskomplekset får også egen brygge med privat småbåtanlegg forbeholdt beboerne. Det investeres mye i sjøfronten, bl.a. med naturstein. Totale kostnader er ca. 130 millioner kroner.

– Dermed blir det for så vidt dyre leiligheter i Ålesund-sammenheng, sier Øystein Molnes, BIM-ansvarlig i Olset. – Leilighetene spenner fra ca. 70 kvm til 150 kvm, sistnevnte med store flotte takterrasser.

BIM-prosjektering
Autodesk Revit er brukt som BIM-verktøy gjennomgående i prosjektet – fra idestadiet til ferdig arkitektmodell, bygningsteknisk modell og til byggemodell for byggeplassen.

– Alt er tegnet i Revit, fremhever Molnes. – Vi har hatt veldig god nytte av Revit-databasen, som vi har brukt hele veien, frem til entreprenørene.

– I og med at vi har både arkitekter og byggingeniører på samme kontor, har vi veldig nytte av å jobbe mot samme modell, understreker han. – Med en gang arkitekt gjør en endring så har ingeniøren muligheten til å gå inn å sjekke om det er ok byggteknisk.

Fra modell til maskinstyring
– I tillegg har vi brukt Autodesk Civil 3D til landskapsteknisk prosjektering, som terreng og veg. Eksempelvis har vi kunnet overføre flatebaserte filer direkte til GPS-en til gravemaskinføreren. Han har dermed full kontroll over sin overflatebehandling av terrenget. Alle natursteinsmurer og alle nivåer i byggegropen er stilt inn etter GPS-en.

Byggeplassmodell
Olsets prosjekt drar også god nytte av BIM-modellen på byggeplassen.

– Vi kjører ut 3D DWF-modeller til byggeplass, sånn at byggeleder og andre har mulighet til å gå inn og sjekke konstruksjonen i 3D, fortsetter Molnes. – Ofte lager vi to modeller: En som kun omfatter råbygget, og en som har arkitektbiten i tillegg. Modellene er til uvurderlig hjelp i byggefasen.

Han forteller også det er en stor fordel at modeller og tegninger kan overføres til nettbrett og smarttelefon. Dermed kan denne informasjonen bringes helt ut til den personen som skal omgjøre teorien til praksis.

– Modellen er også et godt verktøy å ha både i fremdriftsplanleggingen og vurderingen av rekkefølgen på byggeplass, opplyser han. – Dette melder seg spesielt på Åse Brygge der vi har en relativt trang byggeplass med bratt tilkomst.

Omfattende verktøykasse
Også i salgs- og presentasjonsøyemed jobber Molnes & co profesjonelt: Prosjektene tas alle helt ut til visualisering for å presenteres virkelighetsnært. Til dette bruker de mest 3ds Max Design og V-Ray til rendering.

– I tillegg har vi så vidt begynt å bruke NTItools og armeringsmodulen ISY CAD Rebar som tilleggsverktøy, fortsetter Molnes. NTItools består av nyttige norsktilpassede verktøy, objektbibliotek og maler.

– Blant annet har vi brukt tilleggsverktøyene i et par mindre prosjekter. NTItools bidrar til økt effektivitet i bruken av Revit. Begge verktøyene sporer absolutt til ytterligere bruk, sier han.

Eksperthjelp
– NTI er ikke mye inn i bildet tegneteknisk lenger. Vi har etter hvert opparbeidet oss sterk kompetanse på dette feltet selv. Men når det kommer til kursing, nye produkter og verktøy som kan gjøre arbeidsdagen enklere for oss, da er NTI gode å ha, innrømmer Molnes.

– På det tegnetekniske har vi spesielt lagt vekt på å bygge opp en superbruker, samt et godt kvalitetssystem som er blitt oppgradert flere ganger i løpet av årene. Vi mener nå vi har et rimelig godt system rundt Revit-prosjektering.

Målbevisst kompetanseutvikling
Olset har for tiden seks brukere av Revit Architecture og fem byggingeniører på Revit Structure. Firmaet har en målbevisst strategi om å holde seg løpende oppdatert på programsystemet for å være konkurransedyktig.

– Vi holder akkurat på å kurse oss opp igjen hos NTI Ålesund. Våre prosjekterende gjennomfører nå et bedriftstilpasset avansert, videregående Revit-kurs slik at alle skal komme opp på et enda høyere nivå, slutter Øystein Molnes.

Kilde: Olset AS/Innodesign