Norske bygninger har for lite instrumentering og for lite overordnet styring til å bidra til mer fleksibel strømbruk, ifølge et forskningsprosjekt GK har deltatt i.
Smartere bruk av strøm i norske bygninger kan spare samfunnet for milliardinvesteringer. Ifølge NVE planlegger energiselskaper investeringer på opp mot 135 milliarder kroner i årene framover. Det må til for å dekke toppene i strømbruk som skjer bare noen timer hvert år.
Et alternativ til å øke kapasiteten i nettet er å fordele strømbruken ut over døgnet. GK har deltatt i et prosjekt ved forskningssenteret for nullutslippsnabolag, FME ZEN, for å se hvordan utvalgte yrkesbygninger kan bidra til å redusere presset på strømnettet.
For lite instrumentering
Resultater fra prosjektet viser at potensialet er stort, og det er mest å hente ved å redusere bruk av strøm til oppvarming, ventilasjon og elbillading.
Det er veldig lett å styre fleksibelt hvis man utruster det enkelte bygget så det er styrbart. Men forskerne konkluderer noe vi egentlig vet fra før, sier Knut Arne Finsmyr, forretningsutvikler digitale tjenester i GK, og utdyper:
- Det er for lite instrumentering i bygg,
- byggene har ofte bare én metode i styringssystemet for å oppnå godt inneklima,
- og for lite overordnet styring som gjør det mulig å styre byggene med eksterne signaler ut fra de formålene man ønsker å oppnå.