Dagens byggeregler består av et helt sett av kilder, i form av plan- og bygningsloven og særlig to tilhørende forskrifter, som hver har sin egen veiledning i tillegg. Forskriftene omhandler bygningsutforming (TEK10) og byggesak (SAK10).

Behov for oppklaring
– Alle byggefeilene og -tvistene tyder på at det er et stort behov for å oppklare hva som faktisk er kravene i en byggesak, særlig nå som det har kommet ny lov og nye forskrifter, sier Anders Kirkhus, seniorrådgiver ved SINTEF Byggforsk og fagredaktør av håndboka Innføring i byggereglene.

I den reviderte utgaven av boka gir SINTEF Byggforsk en konsentrert sammenfatning av hovedpunktene i hele det omfattende og kompliserte regelverket. Reglene er dermed samlet i en lettfattelig form på ett sted.

Ikke glem å søke
Mange huseiere som står overfor et byggearbeid på huset eller tomta ønsker å få utført jobben raskt og billig, og unngå innblanding fra kommunen, som anses som en unødvendig forsinkelse. Men å unnlate å søke kan slå hardt tilbake på huseier.

– Som byggherre har du alt ansvaret selv hvis noe går feil i en byggesak hvor det ikke er godkjente foretak. Konsekvensen kan være at du får mulkt, må rive alt, og må starte fra bunnen igjen, advarer Kirkhus.

I en byggesak skal det også dokumenteres at løsningene holder kvalitetsnivået i regelverket. Uten dokumentasjon kan ikke huseier gjøre rede for hvilke løsninger som er brukt.

Mye kan gå galt når man bygger nytt. Men det er enda flere muligheter for å snuble når man skal gjøre endringer i eksisterende bygninger. Dels kan det være vanskelig å få ønskene og det gamle huset til å møtes, rent teknisk. Dels er det byråkratiske farvannet mer grumsete når det gjelder bestående byggverk.

– Mange vet ikke at etablering av utleiedel i eget hus er søknadspliktig. Er ikke endringen godkjent av kommunen, regnes ikke utleiedelen som selvstendig boenhet, og kan ikke markedsføres som det ved salg av boligen, opplyser Kirkhus.

Gir svar

-Innføring i byggereglene gir svar på en rekke sentrale spørsmål, som:
-Hvem har ansvaret for byggefeil i en byggesak?
-Hvilke krav stilles til en bedrift som godkjennes i en byggesak?
-Når må du følge kravene til nybygging hvis du skal bygge om en eksisterende bygning?
-Hvilke tidsfrister har kommunen for å behandle en byggesak?
-Hvilke arbeider krever søknad eller melding til kommunen, og hvilke er unntatt?
-Hvilke regler gjelder for klage i en byggesak, og hvordan går du fram?
-Hvilke regler gjelder for sanksjoner og straff i en byggesak?
-Oppdatert etter Byggteknisk forskrift

Den nye utgaven av Innføring i byggereglene er oppdatert i henhold til Byggteknisk forskrift (TEK10). Boka gjennomgår hva lov og forskrifter sier om estetisk utforming, produktkontroll, energibruk, innetemperatur, ventilasjon, lys, fukt og lyd, installasjoner, naturpåkjenninger, sikkerhet i bruk, tilgjengelighet og brannsikkerhet.

Hvordan kontroll skal utføres under bygging, hvem som har ansvaret, og hvilke kvalifikasjoner de må ha, er også omtalt. Videre beskrives reglene for saksbehandling i kommunen. Boka har gjennomgående referanser til regelverket.

Innføring i byggereglene kan kjøpes i SINTEF Byggforsk Nettbokhandel: http://www.sintefbok.no/Product.aspx?sectionId=0&productId=8&categoryId=24