Det norske selskapet Cambi AS har hatt internasjonalt gjennombrudd med å designe store prosessanlegg, b lant annet til USA og Storbritannia. – Vi har satset på Autodesk Plant Design, og på den måten kan vi konsentrere oss om det vi kan best, nemlig design og engineering, sier teknisk sjef Odd Egil Solheim.

VVS-Forum skrev for noen dager siden om Cambis enorme anlegg i Washington DC. Nå forteller Solheim hvordan selskapet designer slike store prosessanlegg.

– Vi klarte oss lenge med tradisjonelle CAD-verktøy, men fant etter hvert ut at vi måtte ha spesialsystemer som er best egnet for våre formål, forteller teknisk sjef Odd Egil Solheim. – Skal vi konkurrere på verdensmarkedet må vi kort og godt ha de beste verktøyene på markedet.

— Design- og konstruksjon av prosessanlegg er imidlertid et spesielt fagområde. Generelle 3D-systemer for mekanisk konstruksjon kommer litt til kort når det gjelder design av piping og komplekse prosessanlegg.

— Vi satte derfor ned en liten evalueringsgruppe i fjor høst som fikk i oppdrag å vurdere spesialverktøy for såkalt plant design, tilføyer konstruktør Edvin Gunnerud. — I den forbindelse ble vi naturlig nok også introdusert for Autodesk sine systemer. Markedslederen har som kjent CAD-verktøy for ethvert formål, også plant design.

— Og gjennom NTI Nestor dukket Autodesk sitt Clean Tech Partner-program opp, fortsetter han.

Det globale markedsprogrammet støtter utvalgte selskaper som satser på unik miljøteknologi, og gjør det ved å sponse selskapene med Autodesk sin mest avanserte design- og engineering-software, verktøy som kan bidra til å akselerere videreutviklingen av teknologien.

Det er heller ikke småtteri det bidras med. Heldige bedrifter som finnes verdig, støttes med gratis Autodesk-software verdt hele 120.000 Euro, ca en million norske kroner.

— Egentlig tilfredsstilte vi ikke kriteriene, innrømmer Solheim. — Programmet har fokus på nyetablerte selskaper. Men med god hjelp av NTI Nestor ble faktisk Autodesk overbevist om vår teknologi og kompetanse.

— Som Autodesk Clean Tech Partner kunne vi dermed tillate oss å investere 400.000 kroner i en svært omfattende CAD pakkeløsning verdt ca 1,5 millioner kroner!

Avtalen som ble gjort med NTI Nestor, omfatter foruten programvaren, også installasjon, opplæring og konsulentbistand, samt abonnementsavtale på lisensene. Det siste sikrer at Cambi jobber med oppdatert programvare til enhver tid.
Pakkeløsningen dekker alle selskapets forskjellige CAD-behov for et 20-talls konstruktører og designere. I tillegg til Autodesk Plant Design Suite er også AutoCAD Inventor Professional Suite, iTools for Inventor, Inventor Publisher, Revit Structure Suite og Navisworks inkludert i leveransen.

Samtidig har Cambi fornyet avtalen for AutoCAD P&ID som de bruker til å tegne prosessflytskjemaer. Alt i den nye verktøykassen er kompatible verktøy som på forskjellige måter bidrar til økt produktivitet.
 
— Autodesk Plant Design har potensialet til å bli markedsledende for konstruksjon av prosessanlegg som våre, forteller Atle Matheussen, innleid konsulent med 15 års erfaring fra design av prosessanlegg.

— Verktøyet er moderne både i form og funksjon, og veldig mye enklere enn annen plant design-software, både for brukeren og den som skal administrere det.
— Inventor brukes i hovedsak til konseptutvikling og design av mindre mekanisk utstyr.

Men den nye programvaren vil også bli brukt til in-house detaljkonstruksjon og uttegning av produksjonsunderlag. På grunn av kapasitetsproblemer har dette i stor grad vært outsourcet tidligere.

Cambi har strategisk sett også valgt å sette ut produksjonen av prosessanleggene sine og fokuserer selv kun på videreutvikling og engineering av kontraktsleveransene.

— På den måten kan vi konsentrere oss om det vi kan best, nemlig design og engineering, poengterer teknisk sjef Solheim.

Det er for så vidt ikke store prosessanlegg Cambi designer, får vi høre, men alle er like kompliserte. Likevel er ingen anlegg like. Fysisk sett er et typisk anlegg i størrelsesorden 50x25 meter, men det kan variere mye. Det ligger med andre ord mye engineering og tilpasning bak hver leveranse.

Navisworks er det nye verktøyet for kvalitetssikring av komplette anlegg. I Navisworks sammenstilles alle de ulike delmodellene i en helhetlig 3D-modell. Dermed kan man utforske prosjektmodellen visuelt fra alle vinkler, kjøre kollisjonsanalyser, og på den måten luke ut feil og mangler.
 
— NTI Nestor har vært en aktiv og kompetent samarbeidspartner hele veien, forsikrer Edvin Gunnerud. — Det gjelder ikke bare levering og installasjon av programvaren. De har også bidratt sterkt med oppsett og konfigurering, og ikke minst kursing i alle verktøyene, samt å bidra til CAD-manual, designmaler, med mer.

— NTI Nestor er den som imponerte mest av tilbyderne, både i forhold til tilbud og prosess. De var ryddige, kompetente og ga et solid inntrykk, slutter Gunnerud.

Cambi har vokst fra et 20-talls ansatte til over 70 i løpet av noen få år. En målbevisst satsing på datterselskaper i Danmark, England, Polen og USA , samt agentrepresentasjon i 10 andre land, bidrar sterkt til utviklingen.

Siden etableringen i 1989 har Cambi levert biogassanlegg som behandler avfall fra rundt 20 millioner mennesker. Anleggene produserer 200 millioner m³ biogass i året, noe som tilsvarer 120 millioner liter diesel eller 1.200 GWh termisk energi. Og ikke minst viktig: Det erstatter 324.000 tonn av klimagassen CO2.

Les også Hydrolyseteknologi til gigantisk avløpsrenseanlegg
Les også
Cambis termiske hydrolyseteknologi

Kilde: Innodesign.no

GI DIN KOMMENTAR HER: