- En av grunnene til at vi scorer høyt og er populære blant kvinnlige fagarbeidere er at vi har stort fokus på å tilrettelegge for kvinner med blant annet eget kvinnenettverk, forteller HR-Direktør Anne Sødem i Caverion.
- Vi jobber også med å få leverandører av arbeidsklær til å produsere klær som passer kvinnelige kropper, og gravidklær. Jeg er stolt av at vi er kjent for å være et bra sted for kvinner i bygg og anleggsbransjen.
Saken fortsetter under bildet:
Adm.direktør Knut Gaaserud og HR-Direktør Anne Sødem i Caverion.[/caption]
I tillegg til internt fokus er de pådriver for det skal være egne garderober, toalett og dusjfasiliteter for damer på alle byggeplasser, og de er partner av SHE Community og Ingeborg-nettverket.
Bygg og anlegg er en familievennlig bransje
Caverions avdeling i Levanger er et godt eksempel på selskapets kvinnefokus. Fem av fem nyansatte elektrolærlinger er kvinner.
Tre av dem er voksenlærlinger og hopper over fra andre bransjer. Servicesjef i Levanger, Håvard Ringstad mener at bygg og anlegg er bedre for kvinner enn mange tradisjonelle «kvinneyrker».
- Det er god lønn, organisert bransje, hele stillingsprosenter og arbeidstid som gjør at både mamma og pappa kan hente i barnehage. Vi er rett og slett en veldig familievennlig bransje, det er det kanskje ikke så mange som tenker på.
- I tillegg tror mange at yrket er tungt, men det er helt feil. Er det noe som er så tungt at damene må ha hjelp, ja da må mannfolka ha hjelp de også, sier Ringstad.
Fra helsesekretær til elektriker
En av de nye lærlingene er Stine Mari Johannessen på 34 år. Hun er egentlig utdannet helsesekretær.
- Som elektriker får jeg bra arbeidstid, bra lønn og varierte arbeidsoppgaver. I tillegg har Caverion et veldig bra løp for lærlinger, og viser stor interesse for at flere damer skal inn i bransjen.
I Bergen kan lærlingkollega Malin Nesse gått et mer tradisjonelt løp, og var klar på elektriker var det hun ville bli.
Saken fortsetter under bildet:
Malin Nesse er lærling på service avdelingen i Bergen[/caption]
- Pappa er mekaniker, så jeg har skrudd mye på bil og sånne ting. I tillegg er storebror er prosessoperatør, så det ligger nok i familien å være praktisk.
Grunnen til at hun valgte Caverion var fordi hun ble imponert av informasjonsportalen «Lærlingplassen».
- Jeg leste veldig mye på Lærlingplassen og så at Caverion hadde vunnet flere priser for lærlingarbeid, så det virket som en stor og seriøs bedrift, sier Nesse.
Vunnet priser for lærlingarbeidet
For andre året på rad er det flere søkere til yrkesfag, i følge kunnskapsdepartementet. Tall fra informasjonsportalen «Lærlingplassen» kan tyde på at mange er svært opptatt av lønn når de velger utdanning.
«Lærlingplassen» har hatt over 40 000 besøkende så langt i år, hvorav 65 prosent besøkte siden «lærlinglønn».
Adm. Direktør i Caverion, Knut Gaaserud, forteller at nettsiden «Lærlingplassen» ble opprettet i 2014, og viser at Caverion tar lærlinger på alvor.
Selskapet har også vunnet flere priser for sitt fokus på lærlinger.
- Blant annet ble vi kåret til årets lærlingbedrift av Oslo Kommune i 2014, og i 2017 ble vi "Årets lærebedrift" i Østfold, forteller en stolt Gaaserud.
Her ser vi fire av fem nye kvinnelige lærlinger fra Levanger. Fra venstre: Stine Mari Johannessen (Voksenlærling Caverion Trøndelag Nord), Sara Fattahi (Lærling elektro Caverion Trøndelag Nord), Hanne Louise Johansen, (Voksenlærling Caverion Trøndelag Nord), Wenche Moe Grendahl (Voksenlærling Caverion Trøndelag Nord)
Caverion er populær blant kvinnelige fagarbeidere
I bygg og anleggsbransjen er kun 2 prosent av fagarbeiderne kvinner. Hos den tekniske entreprenøren Caverion er andelen mer enn dobbelt med fem prosent. I tillegg er hele 10 prosent av selskapets 300 lærlinger kvinner.
Denne artikkelen er over 5 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Fyller 40 år, men ser bare fremover