"Haaland har stort engasjement for lærlingene, og legger til rette for faglig utvikling. De har god dialog med oss som opplæringskontor, og ønsker et faglig samarbeid. For lærlinger med læretid slutt i 2020 og frem til d.d. har det blitt avlagt 8 svenneprøver, hvorav 5 er Meget Godt bestått," skriver Opplæringskontoret for Rørleggerfaget i Nord i sin nominasjon av Haaland.
Haaland er totaltekniske, og på rør har de 58 utførende ansatte og 9 lærlinger.
De er flinke til å tilrettelegge for lærlingene sine og å gi dem tid til opplæring. De inkluderer lærlingene sine i nesten alt de gjør, og det er ingen forskjell på en lærling og en fagarbeider, sier opplæringsleder Merete Larsen i ORiN.
Hun legger til at de er unike i opplærings- og tilretteleggingssammenheng, og veldig gode på å synliggjøre faget og lærlingene sine på en positiv måte i reklame og på sosiale medier.
De er også veldig gode på å sponse lokalsamfunnet. Det gir fine signaler de gir til de unge.
Har blitt en selvstendig rørlegger
Jeg hadde en veldig lærerik læretid med utrolig mange flinke folk som var gode til å lære bort. Jeg har blitt en selvstendig rørlegger, og det er også et veldig bra firma sosialt sett, sier Juli Bones som tok svenneprøven i november og fortsatte som lærling frem til februar.
I dag er hun ansatt som rørlegger i Haaland.
Oppfølgingen var bra, med nye oppgaver hver uke. De spurte ofte hvordan det gikk, og kom med hjelp om jeg trengte det. Man har tilsyn fra start til slutt.
Viktig for oss å ta samfunnsansvar
For oss er det viktig å ha lærlinger av flere grunner. Det er viktig for oss å ta samfunnsansvaret med å bidra til å utdanne nye fagarbeidere, for er det en ting vi vet Norge trenger i årene som kommer så er det nettopp flere fagarbeidere, sier kvalitets- og forbedringsleder Therese Einsmo Jürgensen i Haaland, og legger til:
Det å få være med å forme våre fremtidige fagarbeidere med læring i fag, teori og praksis og holdningsskapende arbeid er en jobb vi setter høyt. Det er også lærerikt for oss som lærlingebedrift å ha lærlinger, for de lærer oss også mye. Unge friske øyne, og nysgjerrige hoder inn i bedriften er kjempebra. Og så skjer det noe med dynamikken i arbeidsmiljøet når man har et bredt spenn i alder. Å ha lærlinger er uten tvil en viktig rekrutteringsarena for oss i tillegg, og når vi da har hatt dem med oss i lærlingetiden får vi støpt dem i «Haaland-formen».
Trivsel er nøkkelen til all læring
Haaland bruker Ifag aktivt og har et nært og godt samarbeid med opplæringskontoret.
Ved inntak har bedriften en felles oppstartsdag for de nye lærlingene med fokus på Haalands bedriftskultur, systemer, lærlingene og deres forventninger til lærlingetiden, HMS og sikkerhetsopplæring.
Den første perioden er lærlingene på prosjekt, mens de avslutter forløpet på service. Hvert år har vi to lærlingesamlinger, en lokal og en felles for alle våre lærlinger. På disse dagene står både faglige og sosiale aktiviteter på agendaen. Det er viktig å ha det gøy på jobb, det skal vi ha både i hverdagen og på samlinger, sier Therese og legger til:
Det viktigste en rørleggerbedrift kan gjøre for å være en god lærebedrift er å ha en tett og åpen dialog med lærlingene. Trivsel er nøkkelen til all læring. Og så er det viktig å ha nok og gode nok ressurser til å ivareta lærlingenes faglige utvikling.
Årets Lærebedrift 2021 blir kåret på Rørentreprenørene Norges generalforsamling i Trondheim i August. Se program og meld deg på her!
Kilde: RørNorge