Under Arendalsuka fortalte tre store bestillere om hvilke hindre de møter som innkjøpere av byggteknikk. På scenen fikk de svar fra den andre siden av bordet. Løsningen på disse utfordringene finnes allerede, og vi har den, sier Marius Bremseth, daglig leder i den trønderske teknologibedriften IWMAC.
Klima og energibruk var de store temaene under Arendalsuka. Bremseth mener en felles standard for sømløs datadeling er helt nødvendig dersom vi skal få til bærekraftige samfunn.
Det snakkes mye om smarte byer og smarte bygg, men vi kan ikke se oss blind på de splitter nye prestisjeprosjektene. Vi vet hvor viktig bygg og bygningsmasse er i klima- og miljøsammenheng. Og skal vi nå klimamålene, kan ikke «smart» være synonymt med flashy nybygg. Vi må gjøre noe med alle eksisterende næringsbygg, og det er fullt mulig, argumenterer han.
En ny standard
Mye av problemet er at de tekniske løsningene som dagens næringsbygg huser, kommer fra et mylder av ulike leverandører. Det vanskeliggjør prosessen med smarte integrasjoner.
Som bransje brukte vi 30 år på å få på plass en standardisering av det trådbundne. Skal vi bruke 30 nye på å gjøre det samme med det skybaserte? Da henger jeg der i et horn på veggen og sier at de skulle hørt på meg, sier Bremseth.
Han trekker frem IWMACs egen «Ready»-sertifisering som et eksempel på det både bransjen og innkjøpere burde være entusiastiske over:
Dette er en standardisering som ikke er bits, bytes og ting de færreste skjønner noe av. IWMAC Ready er rett og slett et kvalitetsstempel som sier at dette utstyret er åpent og for alltid dokumenterbart. Det er en stor trygghet for innkjøperne.
Teknologien er her
Arendalsuka har vist stor teknologioptimisme. Det er Bremseth i IWMAC glad for, men han understreker at vi ikke bare må vente på teknologien. I alle fall ikke der det allerede finnes alternativer.
IWMAC, og flere med oss, kan kontrollere og kommunisere med svært mange protokoller. Det betyr at vi ved hjelp av enkle og rimelige løsninger kan gjøre alle dagens bygg langt smartere. Du slipper å investere mye penger i et gammelt bygg, når det eksisterende utstyret kan tas med inn i fremtiden, sier han.
Han forklarer hvordan et par smarte IoT-enheter til noen hundrelapper, eller Yr.no-integrasjon for prognosestyring av ventilasjonsanlegg, kan bidra til å redusere energiforbruket i et bygg betydelig. Alt dette er mulig så lenge systemene snakker sammen. Det er uvesentlig hvor dataen kommer fra, så lenge den kan utnyttes i andre enden. Det er det som er digitalisering i praksis, sier Bremseth.
Heier på standardisering
Vigdis Sværen er daglig leder av Integra, som er foreningen for automatisering- og digitaliseringsbransjen. Hun ser også store muligheter i den teknologien medlemsbedriftene deres besitter.
Det som både er spørsmålet og svaret, er hvordan vi tar i bruk teknologien. Her heier vi på standardisering. På mange områder er det rett og slett helt nødvendig å få tekniske systemer til å virke sammen. Informasjon og data må kunne utveksles sømløst mellom systemer og gjøres tilgjengelig for alle. Bare da vil vi virkelig kunne nyttiggjøre oss den, og derfor må vi sikre at vi har de nødvendige standarder, sier hun.
Sværen er glad for å kunne representere bransjen på en arena som Arendalsuka, og håper å få løftet frem Integras medlemsbedrifter. Hun forteller at systemintegratorene ofte er dem som inviteres for sent inn i prosjektene, og først når de viktige valgene allerede er tatt. Det håper hun det snart er slutt på.
Det er så mye både kompetanse og smart teknologi der ute, men det hjelper ikke hvis bestillere ikke kjenner til det. Vi har medlemmer som IWMAC som allerede sitter på mange av løsningene, og kan levere dem. Nå håper vi de tidligere blir invitert til bords.