Den forenklede gulvvarmeløsningen som presenteres i artikkelen Slik kan rørlegger utkonkurrere elektriker har blitt møtt med enorm interesse blant VVSforums lesere. I sin passivhusleilighet har Zijdemans fått lagt gulvvarme til 150 kr/m2. Vollen synes den tekniske løsningen er kjempesmart, men er skeptisk til gjennomføringen og regnestykket for den.
– Det blir litt halvveis. Hvis du bare viser det å legge rørene, er det kjempebillig. Men du drar med deg andre kostnader -  hvem har ansvaret for grensesnittet og funksjon her? Å fylle opp et anlegg, trykkprøve og ta det ned igjen tar gjerne en time. Hvis rørlegger tar på seg det ansvaret for en underleverandør, koster det penger, poengterer han.
 

– Vi kommer aldri til å bli like billige som elektrikere på varme. Med én kabel kan elektriker hente inn all energien han skal levere til et areal – der sliter vi, mener Eirik Vollen i Assemblin, tidligere Imtech. 
– Utopisk med tariff
Men selve det å legge gulvvarme mer effektivt tror også Vollen at er mulig. 
– Å få gutta til å legge mer rør på kortere tid handler om spesialisering; da går det selvfølgelig fortere, sier han. Problemet er at kostnadene ikke reduseres tilsvarende.
– Store deler av bransjen må forholde seg til tariffer, og da er prisen til David en utopi. Som tariffbedrift er vi låst av tariffen. Vi kan få godkjent å sette bort deler av jobben til andre, men da skal gutta ha betalt for kvalitetssikring, forklarer Vollen, som de to siste årene utelukkende har jobbet med kalkyler. Grunnprisen i tariffen er 7 kr per løpemeter rør, men i tillegg kommer en rekke påslagsprosenter for flytting, transport, rydding, størrelse på bygget og mer. Vollens prisoverslag for jobben Zijdemans beskriver er nesten det dobbelte.
– Da er alt mitt ansvar som rørlegger tatt med, og regnet ut fra tariff.
 
 
 
For kompliserte systemer
Vollen ser samtidig behovet for mer kostnadseffektive vannbårne anlegg. 
– Men det er ikke alltid rørlegger som gjør dette veldig dyrt, mener han. Til daglig jobber han med å kalkulere utelukkende basert på beskrivelser fra konsulenter. Det er ikke uvanlig med tre vannbårne systemer for næringsbygg: Radiatorer med tur-retur på 60-40,  ventilasjonsaggregat med 60-30 (som gjerne står på taket), og gulvvarme med 35-30.
– Systemoppbyggingen gjør ofte at det koster mye penger. Der gjør David en kjempejobb med å belyse en del ting, understreker Vollen.
 
Kvalitet og ansvar ivaretas
Firmaene som har spesialisert seg på å legge vannbåren gulvvarme effektivt, tar ikke selv ansvaret for trykkprøving. Det opplyser Zijdemans. 
– De fleste kundene deres er rørleggerbedrifter, som tar ansvar for utførelse – både trykkprøving i forkant av støping og all rørkobling. Her kompromisser man verken på kvalitet eller ansvarsforhold, understreker han. Den viktigste grunnen til at disse firmaene kan gjøre jobben billigere enn rørleggeren selv, er spesialisering.
– Elektrikere har kjøpt ferdigbygde sikringsskap i 20 år. Hvorfor skal rørleggere bygge alt sjøl, spør David Zijdemans. Foto: Hilde Kari Nylund.
– De er også flinke til å finne materialer til lave kostnader, og de effektiviserer. Jeg har ingen grunn til å mistenke at de ansatte er underbetalt; jeg har til og med fått se lønnslippen til en av dem, understreker Zijdemans.
 
Tilpass deg eller mist markedet
Han håper bransjen ikke blir sittende fast i diskusjoner om tariffer. Når en jobb prises per løpemeter rør, kan det være uheldig for å få til gode løsninger med dagens konkurranse. 
– Vi ønsker mest mulig rør ned i gulvet. Da får vi velfungerende anlegg, sier Zijdemans. Han mener rørleggere i praksis har to valg: Enten miste markedet til elektriker, eller effektivisere slik at gulvvarme blir billigere og konkurransedyktig.
– Det kan bety å sette bort en del av jobben, eller miste alt. Ved å bruke de firmaene som har spesialisert seg på gulvvarme, kan rørlegger tjene mer enn i dag – de velger selv hvor stort påslaget skal være, poengterer Zijdemans. Uansett handler dette om bransjens evne til å tilpasse seg et marked i endring.
– Bransjen trenger å tenke nytt. Framfor å krangle om detaljer bør vi heller prøve å få til samarbeid.