Frontbygget på HasleLinje har nettopp fått Breeam Excellent-sertifikatet som beviser at miljøkravene er tatt på alvor. Bygningskroppen holder passivhus-kvalitet, og energimerke A.
– Når jeg tar med folk hit på visning, får de et helt annet inntrykk enn hva de hadde uten å ha sett et passivhus. Her er det lyst, trivelig og de ser at her jobber det folk som gleder seg til å gå på jobb hver dag, sier Geelmuyden, utleiesjef for HasleLinje som eies av Höegh Eiendom og AF Gruppen.
 
I toppsjiktet for inneklima
Breeam NOR vurderer inneklima  i bred forstand, etter en rekke parametere som god ventilasjon, dagslys , utsyn, akustikk, giftfritt innemiljø (lavemitterende materialer) og brukerkontroll (temperatur).
– Det handler mye om forhold som gir komfort for brukerne, poengterer kommunikasjonsansvarlig Mari-Anne Mørk i NGBC. Hun opplyser at alle prosjektene i Outstanding- og Excellent-kategoriene scorer høyt på helse og innemiljø.
– Frontbygget ligger helt i topp med 89% - det er høyest i Oslo. Ett annet prosjekt har tilsvarende score, sier Mørk.
– Godt innemiljø er viktig for de som skal være her, og det er viktig for beslutningstakere, understreker Geelmuyden.
 
Solceller, energibrønner og bilpool
Største leietaker i bygget er Bymiljøetaten i Oslo kommune, og en klar miljøprofil var en del av deres kravspesifikasjon i utgangspunktet.
– Vi er veldig fornøyde, fastslo Morten Haugen, etatens ansvarlige for hele flytteprosessen, på et møte i regi av NGBC i forrige uke. Riktignok peker han på noen praktiske utfordringer med å være i miljøbygg, som at vanngjerrige wc-er kan gå tett og at persienner går ned for raskt. Likevel er dette små ting, og fryktede endringer som overgang fra cellekontor til landskap har gått over all forventning. Det har også reduksjonen fra 130 til 25 parkeringsplasser som forbeholdt uniformerte biler for Oslo-vaktene. HasleLinje ligger midt mellom tre T-banestasjoner (Hasle, Løren og Økern), rett ved et tiltalls busslinjer - og kan i tillegg  skilte med Norges største bildelingsordning. Bygget har også 740 m2 solceller, noen av dem godt synlig på fasaden, og forsynes av varme og kjøling fra 12 energibrønner som er 300 m dype. Med 15500 m2, fordelt på 8 etasjer og kjeller, er det plass til ca 750 arbeidsplasser. 
 
Fortsetter med passivhus og Excellent
For Höegh Eiendom er Frontbygget deres første med Breeam Excellent-sertifikat, passivhuskvalitet og energimerke A. Det er solid over nivået styret vedtok i 2011 for selskapets prosjekter: Breeam Good og energiklasse B.
– Det var ambisiøst den gangen – nå tør vi nesten ikke nevne det, forteller Geelmuyden. Nå fortsetter Höegh Eiendom med Breeam Excellent-prosjekt i HasleLinje.
– Vi har blitt tryggere på oss selv, organisasjonen og AF Gruppen som bygger dette. Så da vi skulle forhandle med COWI, var det lett å si at vi må få til Excellent og passivhus, sier Geelmuyden. Rådgiverselskapets nye hovedkontor på HasleLinje skal være klart 1 juli.

Saken fortsetter under bildet:

Christian Geelmuyden med visjonene for HasleLinje, et byutviklingsprosjekt som vil få ca 6000 kontorarbeidsplasser og 550 boliger. Frontbygget helt til høyre.  Foto: Hilde Kari Nylund. 
 
Mye læring unnagjort
Dessuten har bransjen som helhet fått mer erfaring, og det er gunstig også for økonomien. Da prosjekteringen for Frontbygget startet i 2012/2013, trodde Höegh Eiendom at ekstrakostnaden for leietaker ved å gå fra B til A ville være 200 til 250, kanskje 300 kr/m2.
– De differansene er mye mindre nå, for entreprenørene får ikke sjokk når du etterspør A og Breeam Excellent. Nå er de kjent med det – alle har en Breeam-mann eller – kvinne på prosjektsiden. Ressursene er der, og dokumentasjonsjobben er gjort allerede, poengterer Geelmuyden.
 
Bedre prosesser
Höegh Eiendoms administrerende direktør Eirik Thrygg ser klare fordeler med miljøsertifisering.
– Det er uavhengig dokumentasjon som omfatter mye mer enn energibruk. Jeg mener det tilfører prosjektene mange verdier. Når byggherre og leietaker setter seg mål sammen, gir det en helt annen bevissthet på energi og miljø i prosessen, sier han. I tillegg gir systematikken i sertifiseringen mer forutsigbare byggeprosesser.
 
Lønnsomt på sikt
Miljøsertifisering gir også trygghet for investorer. Geelmuyden opplyser at staten og andre offentlige virksomheter sammen med internasjonale virksomheter er de interessentene som har høyest miljøambisjoner.
– Vi vet at mange potensielle kjøpere av disse byggene – som tyske eller amerikanske fond – dropper å se på bygget hvis du ikke har topp miljøsertifisering. Derfor mener vi at miljøsertifisering lønner seg for oss som eiendomsutviklere i det lange løp. For før eller siden skal jo bygget selges