Derfor tror Avantor at det å forenkle tekniske anlegg blir viktig for hele bransjen framover.
– Ikke til det ekstreme, men generelt. Vi ønsker å fjerne unødvendig teknikk og gå over til enklere løsninger, for det har blitt for komplisert. Noe av skylda har vi sjøl; vi har latt ingeniører slippe for mye til, og latt det bli for kompliserte tekniske installasjoner i gulv, vegger og tak, sier Frivoll. Når alt skal løses med teknikk, fungerer ikke samkjøringen selv om hvert anlegg fungerer hver for seg. Særlig i de mest ambisiøse byggene har teknikken blitt for komplisert, og derfor krevende i drift.
– Vi må bruke våre dyktigste driftsteknikere, og det blir dyrere. De bruker mye tid som både leietaker og huseier må betale for, poengterer Frivoll.
Skiftes ut hvert femte år
Behovet for forenkling henger sammen med en annen viktig trend i eiendomsbransjen: Mot stadig kortere leiekontrakter.
– Samtidig ser vi at folk tar med seg en trend hjemmefra: De skal hele tida ha alt nytt, og sette sitt preg på bygningen. Leietakere tar ikke i bruk bygget som de er, så vi må rive ut mesteparten inn til betongen i gulv, vegger og tak. Mye av teknikken som er bygget inn, rives ut samtidig, og det blir altfor dyrt. Dessuten er det selvsagt forkastelig ut fra et miljøperspektiv, understreker Frivoll.
Foretrekker varige tiltak
Av hensyn til ombygginger blir det derfor også stadig viktigere å forenkle teknikken, og løse flere funksjoner med varige bygningstekniske tiltak.
– Vi tenker mye på passive, naturlige tiltak som å åpne fasader på nattetid for å kjøle et bygg. Vi vil heller bruke penger på slike varige tiltak, og forenkle det som stadig må byttes ut, poengterer Frivoll. Avantors prosjekt Gullhaug Torg 2 er eksempel på en slik satsing, med naturlig klimatisering i kontordelen av bygget. Prosjektet har høye energiambisjoner og er pilotbygg i Naturligvis – naturlig klimatisering av bygninger. Det er også et FutureBuilt-prosjekt.
Må utfordre oss selv
– For å fjerne en del teknikk må vi kanskje utfordre både oss selv og leietakere. Når det ikke er kaldras fra vinduer, kan vi ta vekk radiatorer. Og har man mobilt nettverk, trenger man kanskje ikke ledningsnett lenger, sier Frivoll. Forenkling handler også om ikke å koble sammen alle tekniske systemer som tenkes kan – det er ikke sikkert en bevegelsesdetektor koblet til både lys og AV-utstyr alltid er bedre enn en bryter på veggen.
– Vi må ha systemer som adgangskontroll og lysstyring, så det blir mye teknikk uansett, påpeker Frivoll. Enklere løsninger uten unødvendig samkjøring er ekstra viktig for de mest ambisiøse prosjektene.
– Miljøbygg bør være de flotteste rent estetisk, ha best inneklima – og være enklest og rimeligst å drifte. Da har du suksessformelen, mener Frivoll.
Forenkling et naturlig steg
– Vi er veldig interessert i alle løsninger som kan virke forenklende. Det er jo et tankekors at vi strekker rør og kanaler gjennom et helt bygg for å skaffe friskluft, når lufta er rett på den andre siden av vinduet, sier Isak Oksvold, direktør for miljø- og samfunnsansvar i Aspelin Ramm. Nettopp behovet for å forenkle var en av grunnene til at Campus Gardermoen Utvikling valgte oppvarming via tilluft for de nye LHL-klinikkene på Gardermoen. Der bygges blant annet 28500 m2 sykehus og pasienthotell, og et felles lokalmedisinsk senter for fire kommuner.
Samme funksjon, mindre teknikk
Oksvold mener strengere krav til bygningskropp, som isolasjon og tetthet, gir handlingsrom til å forenkle tekniske anlegg.
– Når byggene trenger mindre varme, kan man se om det er mulig å fjerne noe teknikk og likevel oppnå samme kvalitet og funksjon. I prinsippet er det dette Gardermoen Campus Utvikling gjør på LHL-klinikkene, sier Oksvold. Oppvarming via tilluft gjør det mulig å redusere andel radiatorer til et minimum, mens inneklimaet ivaretas.
– Vi tror utviklingen går i retning forenkling, selv om jeg også tror at varmepumper har en rolle å spille framover, sier Oksvold.
Forenklinger blir trenden
Miljøbyggene våre er de mest krevende å drifte og dyrest for huseier, mens de burde vært enklest og rimeligst å drifte, sier forvaltningsdirektør Roy Frivoll i Avantor.
Denne artikkelen er over 8 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Fyller 40 år, men ser bare fremover