Gjennom Forklima-prosjektet har forskerne grundig testet og oppvarming via aktive tilluftsventiler. De har målt og modellert, manipulert og moret seg med en rekke nyttige data – også om hva brukeren synes. Ut fra prosjektet konkluderte Sintef Byggforsk at de kan anbefale oppvarming via tilluft, under forutsetningene som gitt i testobjektet Miljøhuset GK. Dette er et passivhus bygget etter standarden NS3701.
 
Forutsetning: god bygningskropp
Fra nyttår kom nye energiregler som er på passivhus-nivå. Kan du da velge oppvarming via tilluft? Senior prosjektleder Kari Thunshelle tok for seg dette spørsmålet da hun presenterte Forklima-resultatene på et frokostmøte i regi av VVS-foreningen i forrige uke.
 
–  Energirammene er skjerpet i de nye energireglene; for kontorbygg fra 150 til 115 (kWh/m2år). Men det sier ikke noe om oppvarmingsbehovet; vi må vite hva som skjer med her. Det er utløsende, understreker Thunshelle – og legger til at god kontroll på bygningskroppen er en forutsetning.
 
Skjerpingen er ikke ”safe”
God nok bygningskropp er ikke gitt med nye energiregler, selv om minstekravene i forskriften er skjerpet: For luftlekkasjer til 1,5 luftvekslinger per time, og U-verdi for dør/vindu til 1,2 (W/m2K). Beregnet energiramme for kontorbygg tar utgangspunkt i U-verdi på 0,8 – men dette er altså ikke et krav. Tilsvarende gjelder for lekkasjetall (0,6 brukt for energirammen). Så selv om du følger nye energiregler, kan du ikke automatisk konkludere at det er greit å velge oppvarming via tilluft.
– Du må vite hva du holder på med. Skjerpingen av kravene er ikke nok til å være ”safe” for oppvarming via tilluft, understreker Thunshelle.
 
– Usikker på internlaster
Hva med andre bygningskategorier enn kontor? Seniorrådgiver Stig Jarstein i Multiconsult fikk ikke noe klart svar på sitt spørsmål under frokostmøtet.
– Resultatene er ikke overførbare til andre bygg uten videre. Blant annet har størrelse på vindusflater vesentlig betydning, poengterer han. Samtidig tror Jarstein at oppvarming via tilluft vil kunne dekke behovet for mange bygningskategorier.
 
Resultatene overbeviste likevel ikke helt for de aller tøffeste forutsetningene.
– Jeg er kanskje ikke helt trygg på dimensjonerende forhold  - hvordan dette vil fungere når det er -20°C over noen dager, sier han. Konseptet krever tilstrekkelig internlaster for å fungere, og Jarstein lurer også litt på marginene her.
– Jeg er litt usikker på hva som skjer når du sitter alene i et stort kontorlandskap, sier han. Svaret hans er derfor som Thunshelle poengterer: Du må regne på en slik løsning. Uansett forventer Jarstein interesse for oppvarming via tilluft.
– Spesielt med kravet om 50% energifleksibilitet.
 
Vil vurdere det framover
Backe Entreprenør Holding bruker allerede samme type tilluftsventil (Lindinvent) i flere prosjekter, men ikke til oppvarming. 
– Vi bygger stadig flere passivhus og bygg med lavt varmebehov, og jeg er overbevist om at vi kommer til å se mer på oppvarming via tilluft framover, sier Espen Krossli, kategorisjef VVS.
 
Han synes det var spennende å høre om resultatene fra Forklima.
– Det er veldig positivt at noen gjør en sånn studie. Det er grundig dokumentert og gjennomarbeidet - og i den trauste VVS-bransjen er det ålreit at de utfordrer gamle sannheter, mener Krossli.
 
For entreprenør-bedriften ser han det som kjempegunstig å kunne vise til forskningsresultatene, spesielt i tidligfase-prosjekter.
– Men de gjelder under visse forutsetninger. Det er veldig viktig, særlig i forhold til vinduer. Hvor mye vinduer kan man ha før man begynner å slite? Ikke alle vil bygge slik GK har gjort, med veldig standard vindushøyder, poengterer Krossli.
 
Greit når 2 °C overtemperert tilluft er nok
Forklima-prosjektet konkluderer at å dekke lokalt varmebehov med ventilasjon er en sikker løsning når oppvarmingsbehov på grunn av transmisjons- og infiltrasjonsvarmetap (P(tr+ inf) ) er mindre enn minimum interne varmetilskudd i rom som er i bruk.
 
Mens løsningen ”kan vurderes” når 2°C overtemperatur holder:
·        P(tr+ inf) < minimum interne varmetilskudd + (luftmengde/3)*2°C overtemperatur
 
Ut fra spørreundersøkelsene er brukerne nemlig fornøyde når de blir utsatt for slike overtemperaturer. (For luftmengder på 10 m3/m2h tilsvarer dette 7 W/m2).
 
Les mer om forutsetninger og forhold som må vurderes på Forklima-prosjektets nettside. Sintef Byggforsk lover å legge ut både forslag til kravspek-tekster og anbefalinger for god drift, så merk deg adressen.