Skeptikerne til luftbasert oppvarming får definitivt noe å tygge på etter at Sintef Byggforsk i går presenterte resultatene av Forklima- prosjektet. Forskerne har undersøkt hvordan det fungerer å droppe tradisjonelle varmeanlegg, og heller bruke ventilasjonsanlegg med aktive tilluftsventiler. Resultatene er usedvanlig klare til forskningsprosjekt å være.
– Dette går bra. Vi trenger ikke så høye overtemperaturer; 1 til 2 °C er nok for de kaldeste dagene i Oslo-klima, konkluderte Thunshelle på prosjektets sluttseminar i går.
– Drømmeprosjekt for forskere
Løsningen med aktive tilluftsventiler er testet i praksis ved Miljøhuset GK, som har vært forskernes lekegrind: Her har de fått måle i et eget testrom, manipulere tilluftstemperaturer, spørre brukerne hva de synes om inneklimaet, og høste en mengde nyttige data via SD-anlegget.
– Dette er virkelig et drømmeprosjekt for oss som forskere, sier Thunshelle. Testene på bygget er supplert med målinger fra en egen Miljøhuset-lab Sintef Byggforsk har bygget opp, og med CFD-modelleringer. Disse beregningene ble brukt til å undersøke mer ekstreme forhold enn det Miljøhuset GK har hatt i praksis. De to vintersesongene Forklima har pågått, har det rett og slett ikke vært særlig kaldt i Oslo.
Fornøyde brukere
Ventilasjonseffektivitet, lufthastigheter og kaldras er noe av det forskerne har sett på. Og – ikke minst- hvordan brukerne opplever oppvarming via tilluft.
– Det som egentlig betyr noe, er om brukerne er fornøyde, understreker sjefforsker Mads Mysen som var møteleder på seminaret. Dette er undersøkt med spørreundersøkelser i alle deler av bygget; både hos GK og hos leietakerne.
– Overordnet konklusjon er at brukerne stort sett er godt fornøyde med inneklimaet, fastslår førsteamanuensis Hugo Hammer fra Høgskolen i Oslo og Akershus. Han har hatt ansvaret for spørreundersøkelsene og statistiske analyser av resultatene. Brukerne var også fornøyde når tilluftstemperaturer ble økt med 1 til 2 °C.
Praktiske tips fra prosjektet
– Målingene våre bekrefter inntrykket fra spørreundersøkelsene . Vi ligger innenfor kravene i NS7730, så det er grunn til å tro at vi skal ha fornøyde brukere, oppsummerer Thunshelle. Dermed er det ikke noe i veien for å droppe tradisjonell kaldrassikring med radiatorer.
– I bygg med lavt oppvarmingsbehov og godt isolert bygningskropp er det gode sjanser for at dette går bra, fastslår Thunshelle. Hun presiserer at konklusjonene i prosjektet baserer seg på den konkrete tilluftsventilen som er undersøkt, Lindinvent. Det finnes en rekke andre varianter på markedet, men da er det viktig å etterspørre nødvendig dokumentasjon. Lurer du på om du skal satse på oppvarming via tilluft, er det uansett hjelp å få.
– Vi har laget en egen rapport med anbefalinger. Der har forslag til tekster som kan brukes i kravspesifikasjoner for totalentrepriser og programanbud, opplyser Thunshelle. Tips, råd og anbefalinger får du tilgang på via prosjektets nettside.
Mange er skeptiske til oppvarming via tilluft, men det har skjedd mye siden sist bransjen prøvde dette. Forutsetningene ligger bedre til rette nå, understreker Kari Thunshelle. Foto: Hilde Kari Nylund
Ja, vi tør anbefale oppvarming med tilluft
Forutsetningen er gode tilluftsventiler, gode vinduer og et godt isolert bygg, konkluderer prosjektleder Kari Thunshelle i Sintef Byggforsk på bakgrunn av Forklima-prosjektet.
Denne artikkelen er over 8 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Rørlegger Evensen AS har to tidsregninger i bedriften: