Olje- og energidepartementet sendte i midten av september ut forskrift om elsertifikater på høring. Dermed er Norge enda et skritt nærmere realiseringen av et norsk-svensk marked for grønne sertifikater fra 1. januar neste år. BI-professor Atle Midttun mener Norge og Sverige kan skrive europeisk historie, dersom vi spiller kortene riktig i det nye markedet.
– Hvis Norge og Sverige får dette til, kan det bli den første kimen til et felles, internasjonalt europeisk markedsstøttesystem. EU-kommisjonen har ventet lenge på en anledning til å internasjonalisere og markedsorientere støtten til fornybar elektrisitet, og venter spent på utfallet av det nordiske prosjektet, sier han til tu.no.
– Jeg har søkt om støtte til et forskningsprosjekt om hvilken rolle Norge kan spille i visjonen om et grønt Europa.
Sertifikatmarkedet er en del av dette, men det inkluderer også kabelforbindelsene til utlandet og hvordan vi skal håndtere energisystemet vårt opp mot den fornybare energien fra Europa. Det er viktig for Norge å forholde seg konstruktivt til det store klimaprosjektet i Europa. Vi er for oljefikserte. Vi er et unntaksland i Europa, de fleste andre land har fornybar energi på agendaen i en helt annen målestokk enn vi har.
– For Norge er sertifikatmarkedet et sidespor, men for mange andre land er fornybarsatsingen en vesentlig del av en ny, grønn vekstøkonomi. Norge er et araberland i Europa når det kommer til fornybar energi. Selv Storbritannia, med sitt sterke markedsfokus, er foran oss der. Hvis du ser på Norge og Sverige, er Sverige helt i front i EU på miljø og i arbeidet med å redusere klimagassutslipp. I CO2-utslipp per capita, er Norge bare halvparten så god.
– Norge er stort sett en oljeøkonomi. Grønne sertifikater bare en gunstig måte å håndtere våre EU-forpliktelser for fornybar kraft på. Myndighetene går inn i det minste ondet av flere, sertifikatmarkedet er tross alt et effektivt instrument som koster minimalt. Sverige på den andre siden er en troverdig driver på miljø- og klimafronten. Elsertifikatmarkedet kan bli historisk betydningsfullt, fordi Sverige har klart å utvide markedet med Norge. Lykkes samarbeidet, kan markedet bli en mal for resten av Europa, selv om Norges interesse for dette prosjektet er minimal, sier Atle Midttun.
Les hele artikkelen på tu.no
GI DIN KOMMENTAR HER: